eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
Dúma, 2018. április 20.Ágyak egy tábori kórházban a kelet-gútai Dúma városában, amelyet a szíriai hadsereg teljes mértékben visszafoglalt a Dzsejs al-Iszlám lázadócsoporttól. A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői ezen a napon megérkeztek Dúmába, hogy az április 7-i feltételezett gáztámadás helyszínén vizsgálódjanak. Washington és szövetségesei a szíriai kormányt vádolják a vegyi támadás elkövetésével. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Nyitókép: Juszef Badaui

Titokban eltemethették a szíriai vegyifegyver-támadás áldozatait

Volt vegyifegyver-támadás a szíriai Dúmában és az áldozatokat titokban eltemették – ezt állítja a brit Daily Telegraph című lap, amely szerint ha mintát vesznek a holttestekből, akkor bizonyítható lesz, hogy milyen vegyi fegyvert vetettek be az akkor még a szíriai erők által ostromlott városban.

A Damaszkuszhoz közeli Dúmában végrehajtott állítólagos vegyifegyver támadás minden eddiginél jobban elmérgesítette a szíriai kormánnyal szövetséges Moszkva és a Nyugat viszonyát, és indokot szolgáltatott a nyugatiak légicsapásaira. Miközben a kormány és az oroszok azt állítják: az állítólagos gáztámadás „kacsa” és megrendezett színjáték volt, Washington és szövetségesei továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Aszad erői többtucat embert megmérgeztek az általuk április elején még ostromlott városban.

A hétvégén bejutottak Dúmába a Vegyifegyverek Elterjedését Akadályozó Szervezet (OPWC) ellenőrei, hogy mintákat gyűjtsenek.

A nyugatiak már többször is a nyomok eltüntetésével vádolták meg az oroszokat és a szíriaiakat, és a Telegraph című brit lap szerint a szíriai és orosz katonai rendőrség őrzi azt a háromemeletes házat, ahol az áldozatok állítólag meghaltak. Az újság szerint a leginkább perdöntő bizonyítékot néhány ember eltemette – több mint 40 állítólagos áldozat holttestéről van szó. A tőlük vett minták igazolhatnák, hogy mi volt haláluk oka – jegyzi meg az újság.

A Telegraph szerint helyi lakosok és a Dzsais el-Iszlám kormányellenes szervezet fegyveresei – a beszámoló szerint három-négy ember – egy éjszakán át temették a halottakat. 48 embert földeltek el úgy, hogy arra nem igazán alkalmas eszközökkel ásták a sírokat, amelyeket sárral és gazzal álcáztak. A sírásók később a Fehér Sisakok nevű polgári védelmi szervezet tagjainak felfedték a sírok helyszínét. Őket azonban a szíriaiak és oroszok elfogultnak, és a nyugatiak által pénzzel is támogatott, propaganda-szervezetnek minősítik.

A Telegraph azt állította, hogy a szíriai kormányerők nem tudtak a sírok hollétéről, és ha hivatalosan elismernék azok létezését, az OPWC ellenőrök akkor is csak a hatóságok engedélyével vizsgálhatnák meg azokat.

Szakértők szerint évekkel később is fel lehet fedezni bizonyos vegyifegyverek nyomait – például ez történt, miután Szaddam Husszein egykori iraki elnök erői vegyifegyver-támadást hajtottak végre a kurdok lakta Halabzsa ellen. Dúma, mint sok más háborús esemény esetében is az a kérdés, kinek lehet hinni és ki tud hihető bizonyítékot szolgáltatni.

A Telegraph szerint a nemzetközi ellenőrök véleményüket részben a szemtanúk meghallgatására alapozzák majd, és azt írja, hogy sokan a lázadókkal együtt a szabad elvonulás lehetőségét választották, amikor a kormányerők végül április 12-én (az állítólag vegyifegyver-támadás után öt nappal) elfoglalták a várost.

Több mint 10 kórházi dolgozó beszélt akkor a szíriai állami tévében és azt állították: nem látták vegyifegyver-használat nyomait, a Telegraph saját forrásaira támaszkodva ugyanakkor azt sugallta, hogy ezt kényszer alatt tették. A lázadó területen tartózkodó „ellen-tanúk” hitelességét viszont az Aszad-rezsim és szövetségesei kérdőjelezhetik meg.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×