eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az Egyesült Államok lezárja katonai kiképző programját Szlovéniában

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy lezárja hosszú ideje tartó katonai együttműködési programját Szlovéniával, mert Ljubljana túlzottan oroszbarát politikát folytat - közölték a szlovén lapok vasárnap a POP TV tudósítására hivatkozva.

Az Egyesült Államok hivatalosan azzal indokolta a Szlovéniára 25 évvel ezelőtt kiterjesztett Nemzetközi Katonai Oktatás és Kiképzés (IMET) nevű program befejezését, hogy az ország gazdasága már elég fejlett. Nem hivatalosan azonban Washington világossá tette, hogy a program meghosszabbítható lenne, ha "Szlovénia bebizonyítaná, hogy az amerikai rendszerben kiképzett katonákat a Nyugat ellen irányuló orosz veszély elhárítása érdekében vetnék be" - közölte a POP TV

A POP TV úgy tudja, hogy a szlovén védelmi minisztérium már megkapta az értesítést a program befejezéséről, de nem csinál nagy ügyet belőle.

A ljubljanai amerikai nagykövetség a televízióhoz eljuttatott nyilatkozatában rámutatott, hogy még nem döntöttek a végleges költségvetésről. Az IMET támogatását több tényező befolyásolja, ilyen a fogadó ország fejlettségi szintje és gazdasági növekedése.

Szlovénia jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Egyike azon kevés EU-tagállamnak, amely Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt nem utasított ki orosz diplomatát az országból.

A szlovén kormány a héten elfogadta azt a tervet, amely szerint az ország 2023-ra évente a bruttó hazai termék (GDP) 1,11 százalékát költi védelmi célú kiadásokra.

Szlovénia 2004-ben lépett be a NATO-ba. A kormány évente a GDP kevesebb mint 1 százalékát fordította eddig a hadseregre. A NATO elvárásai szerint a védelmi célú kiadásoknak el kellene érniük a GDP 2 százalékát.

Az Egyesült Államok az IMET keretében 17 millió dollárt költött szlovén csapatok, ezen belül is 1160 tiszt kiképzésére. Az IMET hivatalos honlapján olvasható tájékoztatás szerint arról, hogy mely országok vehetnek részt a programban, az amerikai külügyminiszter dönt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×