eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rendkívüli állapot Horvátországban

Az elvándorlás miatt rendkívüli állapot van a Horvátországban - jelentette ki horvát államfő.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő már többször bírálta országa kormányát, hogy az nem tesz meg mindent a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállításáért, majd kedden a közép-dalmáciai Sibenikben beszélt erről.

„A fiatalok elhagyják Horvátországot a jobb élet reményében. Amikor nemrég arról beszéltem, hogy konkrét demográfiai intézkedésekre van szükség, azt mondták túlzásokba esem. Horvátországból csak tavaly 80 ezer ember költözött el. Mi ez, ha nem rendkívüli állapot, amely rendkívüli intézkedéseket követel?" – firtatta az államfő. Úgy vélte: az állami vezetők elsődleges feladata, hogy megteremtsék a feltételeket a tisztességes élethez. Konkrét cselekvési tervre van szükség a népesség megújításához, nem újabb stratégia kidolgozására – fogalmazott a politikus.

Horvátország súlyos demográfiai gondokkal küszködik. A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly a csaknem négymilliós országban 17,6 ezerrel több ember halt meg, mint ahány született. Ez a legnagyobb természetes fogyás a második világháború óta. Ha ehhez hozzáadjuk a 2017-ben kivándoroltak számát, akkor összességében 58 ezres népességcsökkenésről lehet beszélni. Sajtóhírek szerint a kormány az ötödik demográfiai stratégia kidolgozására készül 1996-óta, miközben az eddigieket sem valósították meg. Eddig jóformán minden kormány új népesség-megújulási tervet dolgozott ki, azonban egyiknek sem szereztek érvényt.

Februárban a területért felelős miniszter egy sajtótájékoztatón mutatta be a legutóbbi demográfiai program elemeit, ám népesedésügyi államtitkára még e sajtótájékoztató keretében komolytalannak nevezte az intézkedéseket és be is jelentette lemondását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×