eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla
Tajani elfogadta a miniszterelnöki jelölést Berlusconitól

Tajani elfogadta a miniszterelnöki jelölést Berlusconitól

Antonio Tajani Twitter-fiókján jelentette be csütörtök este, hogy elfogadja a miniszterelnöki jelölést Silvio Berlusconitól, az olasz jobbközép pártkoalíció vezetőjétől.

Néhány soros bejegyzésében azt írta: rendelkezésre áll, hogy szolgálja Olaszországot. "Minden további döntés az olasz választókra és az olasz köztársasági elnökre vár" - hangsúlyozta.

Silvio Berlusconi már hónapokkal ezelőtt Antonio Tajanit nevezte meg a jobbközép koalíció miniszterelnök-jelöltjének. Ő ezt kezdetben elutasította, hangoztatva, hogy megmarad jelenlegi funkciójában, az Európai Parlament elnöki tisztségében. Ennek ellenére a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) számos kampányeseményén részt vett, annál is inkább, mert az FI egyik alapítója és Berlusconi egyik legrégebbi politikai munkatársa.

A vasárnapi olasz parlamenti választások előtti utolsó felmérések az FI, az Északi Liga és az Olasz Testvérek alkotta jobbközép szövetség győzelmét jósolták erős kormánytöbbség nélkül. Ha ebben a jobbközép szövetségben az FI kapja a legtöbb szavazatot, akkor Tajanit jelölik miniszterelnöknek. Nem kizárt, hogy ebben az esetben az uniópárti Tajanit és kormányát a balközép erők is támogatni fogják a parlamentben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×