eur:
393.94
usd:
369.22
bux:
65720.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Durva lépésre készül a Gazprom

Durva lépésre készül a Gazprom

A Gazprom kénytelen elindítani a stockholmi döntőbíróságon a tranzitgáz ukrajnai szállításáról szóló szerződések felbontását célzó eljárást - közölte Alekszej Miller, az orosz állami gázvállalat vezérigazgatója a sajtóval pénteken.

"A kettős mércét alkalmazó stockholmi döntőbíróság aszimmetrikus döntést hozott a Naftogaz Ukrainival megkötött tranzitgáz-szállítási szerződésekről. Döntése jelentősen megbontotta a feleknek a szerződésekkel kapcsolatos érdekegyensúlyát" - mondta Miller.

"A döntőbírók döntésüket az ukrán gazdaság állapotának erős romlásával indokolták. Határozottan ellenezzük, hogy a mi számlánkra rendezzék Ukrajna gazdasági problémáit. Ilyen helyzetben a Gazprom számára a szerződések hatályának fenntartása gazdasági szempontból nem célszerű és nem kifizetődő" - tette hozzá.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese csütörtökön közölte, hogy a Gazprom visszafizette a Naftogaznak a márciusi gázszállításért járó díjat és a szállítást nem kezdi meg az érvényes szerződés egyeztetett kiegészítése nélkül.

Andrej Kobolev, a Naftogaz vezérigazgatója a lépést a bírósági döntés végrehajtása megtagadásaként értékelte. Közölte azt is, hogy az Oroszországból érkező gázszállítmányok leállása miatt Ukrajnában gázhiány lépett fel, ami miatt március 6-ig korlátozni kell a fogyasztást.

A stockholmi döntőbíróság február 28-án 2,56 milliárd dollár kifizetésére kötelezte a Gazpromot a Naftogaz Ukrainival megkötött tranzitszerződése alulteljesítése miatt. Az orosz gázvállalat közölte, hogy nem ért egyet a határozattal, és a törvénnyel összhangban álló eszközökkel megvédi jogait.

Ezzel kapcsolatban Petro Porosenko elnök kilátásba helyezte, hogy Kijev a Gazprom eszközeinek lefoglalására fog törekedni, ha az orosz fél nem tartja magát stockholmi bíróság határozatához.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke aggodalmát fejezte ki a gázszállítás körül kibontakozott orosz-ukrán vita miatt, amelyről Kijevtől kapott tájékoztatást és kifejezte arra való készségét, hogy közvetítsen a felek között.

A tranzitvezetéket üzemeltető Ukrtranszgaz közölte, hogy a Gazprom "felelőtlen" lépései veszélybe sodorták az európai és az ukrán fogyasztók ellátását.

Lengyel segítség

Azonnali ukrajnai gázszállításról állapodott meg a PGNiG lengyel és a Naftohaz ukrán állami gázvállalat, miután az orosz Gazprom csökkentette ukrajnai gázexportját - közölte a PGNiG pénteken.

A 60 millió köbméter földgázra szóló, március végéig érvényes megállapodás alapján a PGNiG péntek reggel kezdte el szállításokat azon a gázvezetéken át, amely 2015 óta összeköti Lengyelország és Ukrajna hálózatát.

A PGNiG elnöke, Piotr Wozniak szerint a lengyel gázszolgáltató kész meghosszabbítani és az ukrán piac szükségleteihez idomítani a szerződést.

A lengyel gázszolgáltató közleményében felidézik: a Gazprom azután döntött az ukrajnai szállítások korlátozásáról, hogy a stockholmi döntőbíróság a szerdai, az ukrán-orosz tranzitvitában hozott ítéletében Ukrajna javára döntött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×