eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elindult a per Magyarország ellen a CEU-ügyben - ez várható

Elindult a per Magyarország ellen a CEU-ügyben - ez várható

CEU-ügyben elindult az Európai Bizottság pere Magyarország ellen. Mivel jár ez az eljárás, milyen lépésekre lehet számítani? Az InfoRádió Gyévai Zoltánt, a BruxInfo főszerkesztőjét kérdezte.

Az Európai Bizottság 2017 végén jelentette be, hogy három, addig kötelezettségszegési eljárás keretében vizsgált kérdésben bírósághoz fordul.

Ez a menekültkvótákról szóló döntés elutasítása, a civil és a felsőoktatási törvény. Ez utóbbi kereset csütörtökön érkezett meg az Európai Bíróságra.

Az Európai Bizottság pere Magyarország ellen gyakorlatilag egy rutineljárásnak számít. Előtte a kötelezettségszegési eljárás előzte meg, és ennek az eljárásnak a harmadik szakaszában az Európai Bizottság miután nem tudott dűlőre jutni a magyar kormánnyal a felsőoktatási törvényt illetően, úgy döntött, az Európai Bíróságra bízza, hogy hozzon ítéletet - mondta Gyévai Zoltán, a BruxInfo főszerkesztője az InfoRádiónak. Hozzátette, a következő hónapokban fog az Európai Bíróság foglalkozni az üggyel.

Elindult a per Magyarország ellen a CEU-ügyben - ez várható

Először a bíróság kijelöli azt a bírói csoportot, amelyik ítéletet hozz majd a felsőoktatási törvény kapcsán, lesznek meghallgatások, ahol a magyar kormány és bizottság részéről szólalhatnak fel, illetve lesz egy főtanácsnoki indítvány, vagyis egy véleményezés, amit a bíróság vagy figyelembe vesz, vagy nem.

Ezt követően születhet meg az ítélet, azonban nem lehet tudni, hogy gyorsított eljárásban hozzák-e majd meg a döntést. Gyévai szerint, ha a rutineljárásnak az idejéből indulunk ki, akkor azt lehet mondani, inkább az a valószínű, hogy

az év vége előtt nem lesz döntés.

A BruxInfo főszerkesztője elmondta, hogy ha a bíróság a bizottságnak ad igazat, akkor

nem lesz szó pénzbüntetésről, hanem a Európai Bíróság a törvény módosítására kötelezi a kormányt.

Hozzátette, hogy Magyarországnak körülbelül 10 pere lehet az Európai Bizottsággal, a brüsszeli testületnek továbbá körülbelül 100 hasonló eset lehet más uniós országokkal szemben is. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×