INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

németország

sztrájk

ipar

munkaidő

Hatalmas sztrájk fenyegeti Németországot

Hatalmas sztrájk fenyegeti Németországot

Még nem ért véget az esztendő első hónapja, de Németországot máris komoly sztrájk fenyegeti. A közel 4 millió fémipari alkalmazottat tömörítő szakszervezet, az IG Metall a múlt héten nem tudott megállapodni az ipar képviselőivel a munkaidő rövidítésében valamint a bérek emelésében, ezért a hét közepére egy napos munkabeszüntetést hirdetett.

Az IG Metall nevű szakszervezet alighanem az ország legerősebb munkavállaló védelmi intézménye, ezért követelése általában nem szokott süket fülekre találni. Hogy a múlt héten az ipari vezetők 16 órás alkudozás után sem voltak hajlandók elfogadni a szakszervezet által előterjesztett igényt, ez nem annyira a béremelési követelésen, hanem az eddig példátlan munkaidő-csökkentést célzó terven bukott meg.

Az IG Metall 8 százalékos fizetésemelést sürget, ami már nem sokkal haladja meg a munkaadók utolsó ajánlatát, a 6,8 százalékot. Az ipar képviselői azonban azt már semmiképpen sem tudták magukévá tenni, hogy az alkalmazottak 28 órára csökkentsék jelenlegi 35 órás munkahetüket. A szakszervezet ezzel a követelésével azt a kormány által már régebb óta támogatott tervet akarja gyakorlattá tenni, hogy minél több rászoruló hozzátartozót, főleg beteg családtagot otthon ápoljanak.

Az IG Metall javaslata értelmében egy alkalmazott – fizetésének megrövidítése nélkül – 28 órára csökkenthetné heti munkaidejét, ha lakásán ápolja idős szülőjét vagy beteg gyermekét. A munkaadók ebbe a feltételbe csak akkor lennének hajlandók belemenni, ha a szakszervezet ígéretet tenne a munkaidő átmeneti meghosszabbítására, ha a vállalat úgy látja, hogy erre szükség van.

A fém- és elektroipar a német gazdaság egyik pillére, amelynek termékei igencsak fontos helyen állnak a kiviteli listán, ezért a jövő hétre tervezett egész napos sztrájk súlyosan érintené az ágazatot.

Kapcsolódó hang

Hatalmas sztrájk fenyegeti Németországot
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018