INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

andrej babis

csehország

kormánykoalíció

Támogatót kaphat a Babis-kormány

Infostart / MTI

Amennyiben az októberi cseh képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom és az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) meg tud állapodni az új kormány programjáról, a kommunisták hajlandóak aktívan támogatni Andrej Babis második kormányának megalakulását - jelentette ki Vojtech Filip kommunista pártelnök az ANO és a KSCM képviselőinek tárgyalása után Prágában.

Vojtech Filip megismételte a kommunisták korábbi álláspontját, miszerint

nem kormánykoalícióról, hanem arról van szó, hogy "megtűrnék" a kabinetet.

"A kormányba nem lépünk be, mert álláspontjaink a külpolitikában jelentősen eltérnek" - szögezte le Filip. A kommunisták például ellenzik Csehország NATO-tagságát.

Ugyanakkor a kommunisták számára nem jelent problémát, hogy Andrej Babis kormányfő, az ANO elnöke ellen a rendőrség büntetőeljárást folytat az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. "Mi tiszteletben tartjuk azt az elvet, hogy amíg valaki nincs elítélve, addig büntetlennek kell tekinteni" - mondta Filip újságíróknak.

Filip szerint az ANO és a KSCM tárgyalóküldöttségei több témában már előrelépést értek el, és a tárgyalások folytatódnak.

Andrej Babis első kisebbségi kormánya egy hete nem kapott bizalmat a képviselőházban, ezért lemondott. Milos Zeman cseh államfő szerdán fogadja el hivatalosan a Babis-kormány lemondását, s várható, hogy azt az új kabinet megalakulásáig ügyvivői teendőkkel bízza meg.

A szintén ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) néhány vezetője a napokban úgy nyilatkozott, hogy a párt módosította korábbi álláspontját és hajlandó lenne kormánykoalícióra lépni az ANO mozgalommal. Ez lényegében azt jelenti, hogy a 78 képviselővel rendelkező ANO és a 15 mandátummal bíró CSSD a 15 mandátumos kommunisták toleranciája mellett bizalmat kaphatna a 200 tagú parlamenti alsóházban.

Milos Zeman államfő két televíziós beszélgetésben, vasárnap és hétfőn is megerősítette, hogy akár sikerül újraválasztatnia magát köztársasági elnöknek, akár nem, a második kormányalakítási kísérlettel ismét Andrej Babist bízza meg. Ennek azonban feltétele, hogy Babis biztosítsa második kormánya többségi támogatását a parlamenti alsóházban. Zeman első megbízatása március 8-án jár le.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018