eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Durvul az elnökválasztási kampány Csehországban

Hatalmas lejárató kampány dúl az internetes szociális hálókon a cseh elnökválasztás második fordulójába jutott Jiří Drahoš ellen. Miloš Zeman jelenlegi elnök vetélytársát egyebek mellett pedofíliával vádolják, azt vágják a fejéhez, hogy ügynök volt, egy másik bejegyzés pedig azt állítja róla, hogy szabadkőműves.

Egy hét múlva ismét az urnákhoz járulnak a csehek, akik a jövő hét pénteki és szombati elnökválasztáson arról dönthetnek, hogy Miloš Zeman jelenlegi államfő maradhat-e a Hradzsinban vagy Jiří Drahoš, a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke költözik majd a prágai várba. Az interneten már most nagy vita dúl a két jelölt tábora között, sokan pedig álhírek terjesztésétől és a lejárató kampánytól sem riadnak vissza.

A Miloš Zeman óriásplakátjain olvasható jelmondat azt hirdeti, hogy „Ez az ország a miénk”, és arra szólít fel, hogy meg kell állítani Drahošt, aki migránsokkal akarja elárasztani az országot. Ez a feltételezés még a finomabbak közé tartozik, a véleményüket az interneten álnéven hirdető kommentátorok ennél keményebb dolgokat is Drahoš fejéhez vágnak, s teszik mindezt rendszerint alaptalanul.

Az egyik írás azt taglalja, hogy Jiří Drahoš ügynök volt. Az elnökjelölt felesége, Eva Drahošová erről a következőket nyilatkozta a blesk.cz hírportálnak: „A férjemről annak idején készítettek egy nagyon hitelesnek tűnő aktát, és 1985-ben az állambiztonsági ügynökök olyan hamis információkkal töltötték azt meg, melyek arra utaltak, hogy a férjem gyermekeket molesztált. Természetesen kitaláció volt az egész, de meglehetősen megviselt a dolog. Meg kell tanulni kezelni az ilyen rágalmakat, mert kivédeni úgy sem tudjuk őket.”

Zeman ellenfeléről azt is elterjesztették már, hogy tagja a szabadkőműves mozgalomnak és az ún. Római Klubban működik. A dolog érdekessége viszont az, hogy a Római Klubot maga Miloš Zeman alapította, és Drahoš neve nem szerepel a taglistán.

Zeman és Drahoš január 25-én, csütörtökön, a választások előtt egy nappal vitázik majd egymással a közszolgálati televízió kamerái előtt. A tévévitán való részvételüket mindketten írásban is megerősítették. A vitát eredetileg Václav Moravec vezette volna, a műsorvezető azonban visszamondta a felkérést, azzal az indokkal, hogy – mint fogalmazott – nem szeretne villámhárító lenni Miloš Zemannak a köztelevízióra záporozó bírálatában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×