eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Halványuló remény Németországban

Halványuló remény Németországban

Pénteken még általános megkönnyebbülést váltott ki, hogy a három német párt, a Kereszténydemokrata és a Keresztényszociális Unió, valamint a Szociáldemokrata Párt vezetőinek sikerült elvi megállapodásra jutniuk a tényleges koalíciós tárgyalások felvételéről. Martin Schulz szociáldemokrata pártelnök azonban ismételten hangoztatta, hogy a tényleges tárgyalás megkezdéséről pártjának vasárnapra összehívott rendkívüli kongresszusa fog dönteni. De máris számos baljós jel utal arra, hogy Martin Schulznak nem lesz könnyű a kongresszuson résztvevő tagság meggyőzése.

A német választók többsége nem tartja valószínűnek, hogy a vasárnapra összehívott szociáldemokrata kongresszus jóváhagyja azt a megállapodást, amelyet a múlt héten folytatott puhatolózó tanácskozásokon kidolgoztak. A múlt hétvégén készült közvéleménykutatás szerint a lakosság többsége sem rajong a hárompárti, úgynevezett nagykoalíció újraélesztéséért. Számos jel utal arra, hogy ez nem is fog bekövetkezni.

A szociáldemokraták Szász-Anhalt tartományi tagozata máris kerek perec elutasította a Berlinben pénteken nyilvánosságra hozott 28 oldalas elvi megállapodást, annak ellenére, hogy a kiváló szónokként ismert külügyminiszter, Sigmar Gabriel a küldöttek meggyőzésére szánt beszédében a nemzetközi politika Németországgal szembeni elvárásait is felsorolta.

Michael Müller, Berlin szociáldemokrata kormányzó polgármestere is borúlátással nyilatkozott a nagykoalíció újraélesztéséről, mert – mint egy sajtóinterjúban kifejtette – a választók a szeptember végi szavazáson nem adtak elegendő voksot a három párt számára a parlamenti többséghez, ami világosan arra utal, hogy elvetik az eddigi kormányzási formát.

Malu Dreyer, a Szociáldemokrata Párt egyik elnökhelyettese, egyben pedig Rajna-Pfalc tartomány kormányfője ugyancsak a hét végén azzal próbálta megbékíteni pártjának egymással szembe került táborát, hogy emlékeztette a tagságot arra, hogy a tényleges koalíciós tárgyaláson még nagyon sok engedményt lehet elérni. Noha erre a Kereszténydemokrata Párt egyik helyettes elnöke, Julia Klöckner azonnal reagált és leszögezte, hogy a pénteken közzétett megállapodáson nem lehet változtatni.

Martin Schulz csak azzal a feltétellel ült le tárgyalni az eddigi koalíció újraélesztéséről, hogy ha a jövő vasárnap esedékes rendkívüli pártkongresszus zöld fényt ad a tényleges – immár miniszteri tárcák elosztására is kiterjedő – alkudozásra, az ennek során született megegyezés részleteit a teljes párttagságnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy megalakuljon a hárompárti nagykoalíció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×