INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

tálas péter

közel-kelet

donald trump

jeruzsálem

izrael

irán

koalíció

Ez áll Donald Trump nagy vihart kavaró bejelentése mögött

Ez áll Donald Trump nagy vihart kavaró bejelentése mögött

InfoRádió

A palesztin-izraeli ellentét már nem olyan fontos tényező a közel-keleten, mint volt 10 évvel ezelőtt - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója.

Az egyik legfontosabb lépés a Közel-Keleten 2018-ban Tálas Péter szerint az lesz, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Szaúd-Arábia törekszik létrehozni egy Irán-ellenes nagykoalíciót. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a két állam és Izrael együtt lépne fel a térség egyik felemelkedő hatalmával, Iránnal szemben. Azt nem lehet tudni, hogy ez mennyire lesz sikeres, hiszen a másik oldalon ott az orosz-török-iráni összefogás. Ez szintén azt mutatja, hogy a közel-keleti status quo kicsit változni fog.

Donald Trump amerikai elnök nagy vihart kavart bejelentése, hogy Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, a látszattal ellentétben megfontolt lépés volt a szakértő szerint. A palesztin kérdés már nem olyan fontos, mint 10 éve volt, és az események is ezt mutatják.

"2011 után teljesen más kérdések voltak fontosak a Közel-Keleten, nemcsak az USA és Izrael számára, hanem az arab országok számára is. Erre utal az is, hogy a bejelentés óta ugyan megszaporodtak az erőszakos fellépések, de korántsem lehet azt mondani, hogy ez egy harmadik intifáda lenne, mert annyira nem erős az ellenállás" - fejtette ki Tálas Péter. Hozzátette: ez inkább csak egy gesztus volt az Donald Trump részéről Izrael felé.

Kapcsolódó hang

Mi várható a Közel-Keleten 2018-ban?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018