eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ez lesz a sorsa a titkos kommunista pártvagyonnak

Ez lesz a sorsa a titkos kommunista pártvagyonnak

A Német Szocialista Egységpárt létszáma ugyan a rendszerváltás idejére jelentősen megcsappant, ingatlanjainak és bankbetétjeinek értéke azonban változatlan maradt.

A legalább 10 milliárd eurónak megfelelő, nyugati valutákba befektetett összegek kimentéséhez nemcsak az egykori vasfüggöny keleti oldalán - Magyarországon is - mutatkozott komoly segítség, hanem az osztrák kommunista párt részéről is aktív készség nyilvánult meg. Az egyik fontos csatorna, amelyen óriási mennyiségű pénzt síboltak ki, a keletnémet külkereskedelmi cég, a Novum volt.

A rendszerváltás előtt a keletnémet vállalatok és nyugati cégek között a Novum nevű kelet-berlini hivatal közvetített, amiért busás csúszópénzeket zsebelt be. Becslések szerint ezeknek összege elérte a fél milliárd eurót, amelynek jelentős részét az állampárt megbízásából titkos svájci bankszámlákra fektették be.

A kommunista rendszer bukása és Németország újraegyesülése után megkezdődött az elsíbolt NDK-s pártvagyon felkutatása. 2004-ben az akkori magyar kormányfő, Medgyessy Péter, és Gerhard Schröder kancellár megállapodása alapján vegyes bizottság létesült a Magyarországra utalt vagy Magyarországon keresztül kimenekített keletnémet állami és pártvagyon sorsának felderítésére, ami azonban végül is nem váltotta be a hozzáfűzött reményt.

Eredményesebbnek ígérkezett viszont a Novum cég svájci számláinak a felkutatása, amelyet az egykori NDK állami és pártszervezeteinek vagyonát kutató független bizottság folyatott. A zürichi AKB bank ellen benyújtott keresetet a svájci bíróság már 2010-ben helyben hagyta, azonban a számlán befektetett több száz millió eurónak megfelelő összegről az igencsak kis létszámú osztrák kommunista párt azt állította, hogy a saját tulajdona, ezért fellebbezett a döntés ellen.

A közel 8 éven át tartó huzavona eredményeként a svájci bíróság alaptalannak nyilvánította az osztrák kommunisták állítását, és úgy döntött, hogy az összegből már az új esztendő első napjaiban 185 millió eurót átutalnak az öt keletnémet tartománynak. A Drezdában megjelenő Sächsische Zeitung című napilap értesülése szerint a berlini pénzügyminisztérium és a svájci AKB között folyatott egyezkedés alapján az egykori NDK-t alkotó öt tartomány további milliókra számíthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×