INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

franciaország

mobiltelefon

tilalom

iskola

Van, ahol vége az iskolai mobilozásnak

Infostart

A diákok mozgás helyett a telefonjukat nyomkodják a szünetekben, ezért a francia oktatási miniszter bejelentette, betiltják a mobiltelefonok használatát a franciaországi iskolákban - írja a Magyar Idők.

Jean-Michel Blanquer bejelentése szerint a már régóta lebegtetett tilalmat, illetve szigorítást 2018 szeptemberétől vezetik be.

Az órák alatt eddig sem volt szabad használniuk a tanulóknak a mobilokat, a jövő tanévtől azonban tilos lesz maguknál tartaniuk az óraközi szünetekben és az étkezdében is. Az azonban még nem világos, miként fogják betartatni a tilalmat. Elhangzottak olyan javaslatok is, hogy speciális szekrényekbe vagy dobozokba zárják el a készülékeket. A tanárok ugyanakkor attól tartanak, nekik kell majd ellenőrizniük a szabály betartását.

A teljes körű mobilhasználati tilalmat az általános iskolákban és az alsófokú középiskolákban vezetnék be 15 éves korig, a felsőgimnáziumok viszont nem lennének érintettek. Emmanuel Macron francia elnök még májusi megválasztása előtt megígérte, hogy betiltatja a mobiltelefonok használatát az elemi és középiskolákban.

A szakértők és a szakszervezetek egyidejűleg arra hívják fel a figyelmet, hogy a mobilhasználat már most is be van tiltva a franciaországi osztálytermekben, bár egy kutatás szerint számos diák megszegi a szabályt. A tanárok is megosztottak a kérdésben. Némelyek szerint a mobil függővé és fegyelmezetlenné tesz, ezenkívül kiválóan alkalmas egymás gyötrésére, őrületbe kergetésére.

Mások úgy tartják, hogy az okostelefonok – szigorú ellenőrzés mellett – felhasználhatók oktatási célokra. Az egyik legnagyobb francia szülői szervezet, a Peep is szkepticizmusának adott hangot a tilalom bevezethetőségével kapcsolatban - írja a Magyar Idők.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018