eur:
394.11
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Van, ahol vége az iskolai mobilozásnak

Van, ahol vége az iskolai mobilozásnak

A diákok mozgás helyett a telefonjukat nyomkodják a szünetekben, ezért a francia oktatási miniszter bejelentette, betiltják a mobiltelefonok használatát a franciaországi iskolákban - írja a Magyar Idők.

Jean-Michel Blanquer bejelentése szerint a már régóta lebegtetett tilalmat, illetve szigorítást 2018 szeptemberétől vezetik be.

Az órák alatt eddig sem volt szabad használniuk a tanulóknak a mobilokat, a jövő tanévtől azonban tilos lesz maguknál tartaniuk az óraközi szünetekben és az étkezdében is. Az azonban még nem világos, miként fogják betartatni a tilalmat. Elhangzottak olyan javaslatok is, hogy speciális szekrényekbe vagy dobozokba zárják el a készülékeket. A tanárok ugyanakkor attól tartanak, nekik kell majd ellenőrizniük a szabály betartását.

A teljes körű mobilhasználati tilalmat az általános iskolákban és az alsófokú középiskolákban vezetnék be 15 éves korig, a felsőgimnáziumok viszont nem lennének érintettek. Emmanuel Macron francia elnök még májusi megválasztása előtt megígérte, hogy betiltatja a mobiltelefonok használatát az elemi és középiskolákban.

A szakértők és a szakszervezetek egyidejűleg arra hívják fel a figyelmet, hogy a mobilhasználat már most is be van tiltva a franciaországi osztálytermekben, bár egy kutatás szerint számos diák megszegi a szabályt. A tanárok is megosztottak a kérdésben. Némelyek szerint a mobil függővé és fegyelmezetlenné tesz, ezenkívül kiválóan alkalmas egymás gyötrésére, őrületbe kergetésére.

Mások úgy tartják, hogy az okostelefonok – szigorú ellenőrzés mellett – felhasználhatók oktatási célokra. Az egyik legnagyobb francia szülői szervezet, a Peep is szkepticizmusának adott hangot a tilalom bevezethetőségével kapcsolatban - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×