INFORÁDIÓ 
2020. december 2. szerda
Melinda, Vivien

németország

nagykoalíció

cdu

spd

Németország kimaradhat Európa fontos döntéseiből

InfoRádió

Több hónapig is elhúzódhatnak a német SPD és a konzervatív CDU/CSU pártszövetség között a nagykoalíciós tárgyalások, ami az Európai unió fejlődése szempontjából sem jó hír.

Felhatalmazást adott csütörtökön a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusa a párt vezetőségnek a kormányalakítás lehetőségeiről szóló tárgyalások megkezdésére az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével.

Ezáltal lehetőség nyílik az úgynevezett nyílvégű tárgyalások megkezdésére, azaz a nagykoalíciós megállapodásokon kívül a kisebbségi kormányzás, de az új választások lehetősége is fennáll a pártok számára.

December 15-én az SPD-ben felmérik annak a lehetőségét, hogy politikailag mekkora kockázatot jelentene egy újabb nagykoalíció megkötése a választásokat megnyerő konzervatív pártszövetséggel (CDU/CSU). Kora tavasz előtt azonban nem valószínű, hogy új kormánya legyen Németországnak - monda Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfóRádiónak. 

Kiss elmondta, hogy több európai projekt is emiatt elhúzódhat, mivel az uniót érintő politikai elképzelésekben a német ügyvezetői kormánynak egészen biztosan nem lesz kapacitása. Az új kormány megalakulásához pedig Martin Schultznak, a szocialisták vezetőjének nagyobb ereje lesz arra, hogy "megkérje a koalíció árát". Schultz tervei között szerepel, hogy Németországban egy takarékosabb politika valósulhasson meg, azonban az eurózónában több befektetést ösztönző lépést tartana kívánatosabbnak. Ezek megvalósításához pedig  a konzervatívok együttműködésére is szükség lesz.

Arra a kérdésre, hogy a nagy pártok nem tudnak megállapodni, akkor mi a legvalószínűbb forgatókönyv Kisst mondta, hogy akkor tavasszal új választások lesznek, és így Németország jó félévre kimarad a nagy európai döntésekből.

Kapcsolódó hang

171208 KUL1 1425 Német nagykoalíciós tárgyalások - Kiss J int DAL
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018