eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lapértesülés szerint megvan az első fontos Brexit-megállapodás

A Telegraph úgy tudja, hogy a brit és az uniós tárgyalódelegáció megállapodott a Brexit-számláról, vagyis arról, hogy mennyit kell fizetnie Nagy-Britanniának. Ezzel megnyílt az út az áttörést jelentő tárgyalások előtt.

A lapnak mindkét oldalról megerősítették, hogy sikerült elvi egyezségre jutni Theresa May brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének hétfői munkaebédje előtt. A megállapodás legfontosabb eleme az, hogy

Nagy-Britanniának egy 45 és 55 milliárd euró közötti összeget kell majd fizetnie 

a Brexitért - írta a brit Telegraph. Ezzel megnyílt az út az áttörő előrelépés előtt várhatóan már a decemberi tárgyalásokon.

A tárgyalásokról beszámoló Bloomberg hírügynökség azt írta, hogy a tárgyalások jó irányba haladnak és az uniós fél 40 milliárd eurós felajánlást vár a britektől, de forrásaik - az akár vázlatos - megállapodás tényét nem erősítették meg.

Az úgynevezett "Brexit-számláról" szóló egyeztetések rendkívül fontosak a későbbi tárgyalások szempontjából, ám az ügyben eddig csak nagyon lassan és vajmi kevés eredménnyel haladtak az egyeztetések. Az uniós fél a britektől korábban 60 milliárd eurós kilépési számla kifizetését várta, Theresa May pedig ősszel még 20 milliárd eurós ajánlattal készült. Ez az összeg csökkenhetett a Telegraph forrásai szerint 45 és 55 milliárd euró közé.

A brit lap úgy tudja egyébként, hogy Oliver Robbins brit Brexit-ügyi közvetítő háttértárgyalásai után egy múlt heti brüsszeli találkozón állapodtak meg a felek a főbb részletekben.

A Bloomberg azt írta, hogy a számla kérdésében történő megállapodás után újabb kényes kérdéskör, az ír határ ügye következik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×