eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Újabb feljelentés a Szamos folyó szennyezése miatt

Újabb feljelentés a Szamos folyó szennyezése miatt

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) környezetvédő szakpolitikusa, Babos Krisztina bejelentette: ügyészségi feljelentést tesz amiatt, hogy - a román-magyar határ közelében levő - Vetés községben működő Unicarm hús- és tejfeldolgozó üzem folyamatosan szennyezi a Szamos folyót.

Az EMNP közleménye szerint a feljelentést az indokolja, hogy ez év májusa óta, amikor Baranyi Krisztina, az Együtt szakpolitikusa feltárta a folyószennyezést, több alkalommal is felhívták rá a romániai szakhatóságok figyelmét, de a hús- és tejfeldolgozó üzem nem változtatott gyakorlatán. Legutóbb november 23-án állapították meg, hogy egy csővezetéken sárgás, erősen ammóniaszagú, szerves vegyületekkel szennyezett víz, valamint sűrű állagú, büdös, iszapszerű folyadék ömlik a Szamosba.

Baranyi Krisztina egyébként a román ügyészségen fél éve tett feljelentést, amelyre november végén kapott választ. Bűnvádi eljárás indult, jelenleg nyomozás zajlik az ügyben.

Az EMNP által augusztusban bevizsgáltatott mintából - melyet túlságosan sűrű állaga miatt nem vízként, hanem iszapként elemzett egy akkreditált laboratórium - egyebek mellett nehézfém-szennyezést mutattak ki.

"Hivatalos értesítést küldtem a kihágásokkal kapcsolatban a román szakhatóságoknak: a Vízgazdálkodási Hivatalnak, az Országos Környezetvédelmi Őrségnek és a Környezetvédelmi Ügynökségnek, azonban a problémákat fél év alatt sem sikerült orvosolni, ezért kénytelen vagyok feljelentést tenni. Felháborító volt a vízügy hozzáállása, melytől hiába kértem, hogy közöljék, mekkora összegre büntették a céget és pontosan milyen kihágások miatt, mindössze annyit válaszoltak, hogy ezek bizalmas információk, ezért nem osztják meg velem és a közvéleménnyel" - idézte a közlemény Babos Krisztinát.

A környezetvédelmi szakpolitikus megemlítette, az Országos Környezetvédelmi Őrség 60 ezer lejre (3,9 millió forint) büntette meg a céget, és kötelezte, hogy olyan szintre csökkentse a termelését, amely a szennyvíztisztító kapacitásának megfelel. A környezetvédelmi őrség válaszából tudta meg azt is, hogy a Vízügyi Hatóság 40 ezer lejes (2,6 millió forint) bírságot rótt ki a cégre. Babos Krisztina aránytalanul alacsonynak tartotta a kirótt bírságok összegét, és hibáztatta a román hatóságokat amiatt, hogy nem állították le az üzem termelését, míg a cég nem korszerűsíti a víztisztító berendezését.

Az EMNP a környezetvédelmi őrségtől származó információkra hivatkozva közölte: az Unicarm a tevékenysége folyamatos bővítésével meghaladta szennyvíztisztító rendszerének kapacitását. A vállalat 2015-ben kérvényezte a kapacitásának megfelelő integrált környezetvédelmi engedély kibocsátását, azonban ezt a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség megtagadta, mivel a cég képviselői nem nyújtották be a kitűzött határidőig a kért dokumentumokat.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×