eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Tömeggyilkos támadás egy mecsetnél Egyiptomban

Tömeggyilkos támadás egy mecsetnél Egyiptomban

Robbantásokkal és lőfegyverekkel tömeggyilkos merényletet követtek el pénteken Egyiptomban egy mecsetnél. A halálos áldozatok száma az egyiptomi köztévé legfrissebb adata szerint 235-re nőtt, a sebesülteké legkevesebb 125.

A merényletet a Sínai-félszigeten követték el, Bír-el-Abdban. A támadók hatan voltak, és akkor robbantották fel a mecset köré telepített eszközeiket, amikor a hívek éppen távoztak a hagyományos pénteki ima után a templomból. Azokra, akik túlélték a robbanásokat, lőni kezdtek, később pedig a sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak. Mintegy húsz percig tüzeltek, közben azt kiáltozták, hogy Allahu akbar! (Allah hatalmas) és "hitetlenek" meggyilkolására szólítottak fel, majd pedig négy terepjáró gépkocsival elmenekültek.

Egy jelentések szerint a robbanás a mecsetben történt, és egyetlen bomba robbant.

Az egyiptomi államfő, Abdel-Fattáh Esz-Szíszi a merénylet hírére rendkívüli ülésre hívta össze a védelmi és a belügyi tárca vezetőit, továbbá a hírszerzés főnökét.

Az egyiptomi kormány háromnapos gyászt hirdetett.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett.

Egyes helyi híradások szerint a mecsetben szúfi hívők is voltak, akiket gyakran támadnak meg az iszlám szunnita ágához tartozó radikálisok, főként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet harcosai, mert hitehagyottaknak, bálványimádóknak tartják őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×