eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Merkel lemondása is feltétel lehet

Merkel lemondása is feltétel lehet

Csütörtökön egyeztet Martin Schulz a német államfővel, hogy miként lehet előmozdítani a kormányalakítási folyamatot. A Corvinus Egyetem tanára az InfoRádiónak azt mondta: a szociáldemokraták vezetője a nagykoalíció feltételéül akár azt is szabhatja, hogy ne Merkel legyen a kancellár.

Szerdán a német lapok azt írták, hogy egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban. Több politikus szerint az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

„Sorozatba illik. A szövetségi elnök azon az állásponton van, hogy el kell kerülni a választásokat és a nagykoalíció is egy opciónak számít.”

Ezt nyilatkozta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem tanára azzal összefüggésben, hogy az SPD elnöke csütörtökön tárgyal a szintén szociáldemokrata államfővel a kormányalakítási folyamat előmozdításáról.

„Ebben a hatalmi játszmában az is benne van, hogy a változatlan nagykoalíció helyreállításáról azért nincs szó.”

Kiss J. László szerint most Martin Schulz van abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon annak érdekében, hogy elkerüljék a megismételt választást.

„Sok minden elképzelhető egészen Merkel kancellárságától kezdve a különböző miniszteri posztok elosztásáig.”

Alsó-Szászország tartományban éppen szerdán alakult nagykoalíciós kormány, az SPD vezetésével. A régi-új szociáldemokrata miniszterelnök, Stephan Weil a Süddeutsche Zeitung című lap szerint az elnökség hétfői ülésén azt hangoztatta, hogy nem szabad végérvényesen kizárni a nagykoalíciót szövetségi szinten, mert várhatóan akkor sem igen lenne más lehetőség egy stabil szövetségi kormány megalakítására, ha előrehozott Bundestag-választást tartanának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×