eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Bonyolult hátterű, de többnyire békés a mai ünnepnap

Bonyolult hátterű, de többnyire békés a mai ünnepnap

November negyedik csütörtökje van, ma ünneplik az Egyesült Államokban a Hálaadás Napját, az egyik legjelentősebb ünnepet.

A Hálaadás Napját évszázadok óta ünneplik az amerikaiak. Közszájon forgó története alapján először 1621-ben a mai Massachusetts állam területén köszönték meg Istennek az első telepesek a nehézségek ellenére betakarított bőséges termést, pontosan egy évvel azután, hogy megérkeztek a kontinensre a Mayflower hajóval. Mindezt a történet szerint a helyi wampanoag indiánokat megvendégelve tették, mivel tőlük tanulták meg a növénytermesztést.

Mára azonban egyre többféle kutatás jelent és jelenik meg az első hálaadás ünnepéről. Az MTI összesítése alapján Dan Brooks, a kaliforniai Berkeley egyetem professzora például 2001-ben arról értekezett, hogy az amerikaiak "kulturális és politikai amnéziában" szenvednek, mert elfelejtik, hogy az első bevándorlók lemészárolták az őshonos indiánokat, és ezért "nem jár hálaadás".

Hasonlóan látta tavaly Becky Little történésznő, aki könyvében rámutat, hogy a wampanoag indiánokkal nem hogy együttműködés nem volt, hanem békés együttélés sem, merthogy egy részüket az első telepesek lemészárolták, sőt még a sírjaikat is megrabolták.

Idén Susan Bates, az Amerikai Indián Tanács munkatársa közölt tanulmányt arról, hogy a telepeseket nem a wampanoag indiánok tanították és az első hálaadást sem velük ülték, hanem egy Squanto nevű patuxet indiánnal, aki a segítségükre volt a kukoricatermesztés és a halászat fortélyaiban, és közreműködött a békekötésben is a wampanoagokkal.

Akárhogyan is, az amerikai nemzeti emlékezet többnyire békességes eseményként őrzi a küszködő első bevándorlók hálaadó ünnepségét. Az első amerikai elnök, George Washington ugyan már 1789-ben ünnepnapnak mondta ki a Hálaadás Napját, nemzeti ünneppé csak jóval később, 1863-ban, Abraham Lincoln elnök emelte.

A Hálaadás napja 1941-óta törvény szerint is országos nemzeti ünnep, amelyet etnikai hovatartozásától vagy vallási felekezetétől függetlenül minden amerikai egyformán ünnepel, így ma is több mint 300 millióan ülnek családjukkal asztalhoz, hogy hálát adjanak az elmúlt esztendő áldásaiért. A hagyományos menü az áfonyás pulykasült krumplipürével, amit sütőtöktorta kísér.

Donald Trump amerikai elnök – elődje tavalyi gesztusához hasonlóan – kedden a Fehér Ház Rózsakertjében ünnepélyesen megkegyelmezett az elnöki vacsorához nevelt két termetes pulykának és minden amerikainak boldog hálaadást kívánt.

Az ünnepet – néhány évtizede – az államokban a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetének nevezett fekete péntek követi, mikor átlagon felüli kedvezményekkel várják vásárlóikat a boltok. E kezdeményezést néhány éve már Magyarországon is több üzlet átvette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×