INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

brexit

michel barnier

szabadkereskedelmi egyezmény

bank

Brexit-fordulat: százezrek veszíthetik el a munkájukat

Brexit-fordulat: százezrek veszíthetik el a munkájukat

InfoRádió

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni, viszont a brit bankok el fogják veszíteni uniós "útlevelüket" - mondta a Brexit-tárgyalásokról Michel Barnier, az unió főtárgyalója.

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni az Egyesült Királyságnak, ehhez azonban előbb meg kell állapodni a szigetországgal a rendezett kiválás feltételeiről - mondta Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója Brüsszelben.

Barnier ígéretet tett arra, hogy a lehető legátfogóbb kereskedelmi megállapodást fogják megcélozni Londonnal, ha a brit kormány rendezi a kilépés főbb kérdéseit. Hozzátette, a bennmaradó uniós tagállamok éppen azért kezdték meg az EU-brit kereskedelmi tárgyalások "belső előkészítését", hogy rögtön "el lehessen indítani az egyeztetéseket a jövőről, amint sikerült megállapodni a múltról".

Az EU kész megkötni a "legambiciózusabb" szabadkereskedelmi egyezményt a britekkel, ebben azonban döntő fontosságú lesz, hogy London a kilépést követően továbbra is alkalmazni kívánja-e az uniós egészségügyi, környezetvédelmi, munkajogi és más normákat. A kilépési egyezmény ratifikációja ezen is múlhat az Európai Parlamentben, illetve a tagállamokban.

Michel Barnier azt is kijelentette:

a brit bankok el fogják veszíteni uniós "útlevelüket",

vagyis nem férhetnek majd hozzá Londonból az egységes európai piachoz. Az észak-íreknek - akik többségükben a Brexit ellen szavaztak - viszont különutas megoldást találhatnak - írja a Portfolio.

Ha tényleg így lesz, valószínűleg számos bank költözteti műveleti egységeinek jelentős részét Párizsba vagy Frankfurtba, ezzel több tízezer banki munkahely szűnik meg Nagy-Britanniában.

A Bank of England szerint 75 ezer ember vesztheti el a munkáját a brit bankszektorban a Brexit miatt, a Reuters viszont "csak" körülbelül 10 ezer munkahely megszűnését jósolja a Brexit utáni években. A brüsszeli Bruegel elemzőcég 30 ezer munkahely megszűnésére számít. Xavier Rolet, a londoni tőzsde vezérigazgatója egészen durva,

mintegy 200 ezres munkahely-megszűnésre számít

a Brexit következtében.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018