eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Mi lesz Merkel sorsa? Fontos határidő közeleg

Mi lesz Merkel sorsa? Fontos határidő közeleg

Németországban csütörtökön várhatóan éjszakába nyúlóan folytatódnak a tárgyalások az úgynevezett Jamaica-koalíció pártjai között, több fontos kérdésben ugyanis egyáltalán nem közeledtek az álláspontok - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László szerint az is elképzelhető, hogy kitolják a mai határidőt.

Ellentétek

A tapogatózó tárgyalások határideje előtt fontos kérdésekben ellentétesek az álláspontok – mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László hozzáfűzte, a koalíció lehetősége változatlanul nyitott kérdés, hozzátéve, hogy a klíma-, energia- és a menekültpolitika területén a különbségek nem szűntek meg, elsősorban a CDU/CSU és a Zöldek között.

„A koalíciós tárgyalásokon más szempontok is előtérbe kerültek, például harci drónok vásárlása, amit a Zöldek elutasítanak, ahogy a fegyverexport kérdéseit. Ez is a belpolitikai vita részévé vált. Az eurózóna kérdésében a liberális pártnak van kemény álláspontja, ami tulajdonképpen egy automatikus újrafelosztást akar, és alapvetően megkérdőjelezi a macroni Európa-vízió egy-két pontját.”

Egyetértés is van

Vannak ugyanakkor olyan kérdések, amelyekben egyetértés van.

„Ilyen például, hogy a rendőrség létszámát 2500 fővel emeljék, hogy az általános iskolákban lehessen egész napos gondozást igényelni és az is, hogy a családi pótlékot 25 euróval emelni kell.”

Kiss J. László hozzátette, sok, például az európai stabilitási mechanizmus, az eurómentő ernyő kérdése sem került napirendre, amikben szintén lényeges különbségek vannak. vannak.

Mi történhet?

„Elképzelhető, hogy meghosszabbítják a határidőt. Ha nem, és a koalíciós tárgyalások megszakadnak, az nagy katasztrófa lesz személyesen Merkelnek is, hiszen az a kérdés is felmerül, miért kell természetüknél, ideológiai beállítottságuknál fogva különböző pártoknak egy koalícióhoz egyeztetni.”

Ha nem lesznek sikeresek a tárgyalások, lehet kisebbségi kormány, de erre Németország politikai kultúrájában még nem volt példa - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A központi helyzeténél és uniós szerepénél fogva ez azt jelentené, hogy Németország egy béna kacsa lenne, de ez nem reális alternatíva – fűzte hozzá Kiss J. László.

„A nagykoalíció feltámasztásának lehetőségéről a szociáldemokrata politikusok azt hangsúlyozták, ez, végső esetben és Merkel nélkül képzelhető el.

Merkel tehát kizáró személy a nagykoalíció életre hívásában.”

A szakértő szerint lehetőség a választások megismétlése is. A közvélemény-kutatási eredmények nagyjából a választási eredményeket mutatják, de vannak olyanok is, amelyek rosszabbakat mérnek a jelenleg hatalmon lévő CDU szempontjából – mondta Kiss J. László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×