eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A diktátor nem hagyja magát

A diktátor nem hagyja magát

Robert Mugabe zimbabwei elnök ragaszkodik ahhoz, hogy ő az ország egyetlen törvényes vezetője, és elutasítja a közvetítést közte és a hadsereg között a hatalomból való méltóságteljes távozása érdekében - közölte a Reuters hírügynökség szerint egy meg nem nevezett hírszerzési forrás.

Több, meg nem nevezett forrás szerint is egy katolikus papot, bizonyos Fidelis Mukonorit kértek fel arra, hogy közvetítsen az ügyben. Tárgyalásairól egyelőre nem tudtak részletekkel szolgálni a hírforrások.

Azon hírszerzési jelentések szerint, amelyekbe betekinthetett a Reuters tudósítója, Emmerson Mnangagwa volt alelnök - akit a múlt héten váltott le Mugabe - a hadsereggel szövetkezve már több mint egy évvel ezelőtt elkezdte előkészíteni az elnök elmozdítását a hatalomból. Vélhetően menesztése váltotta ki a kedd esti katonai hatalomátvételt az országban. Leváltásával ugyanis az elnök felesége, Grace Mugabe vált esélyessé arra, hogy férje helyére lépjen.

Növeli annak valószínűségét, hogy Mnangagwa és a hadsereg terve látszik megvalósulni, Morgan Tsvangirai zimbabwei ellenzéki vezető visszatérése az országba. Tsvangirait Nagy-Britanniában és a Dél-afrikai Köztársaságban kezelték rákbetegségével, és szerda este tért vissza Hararéba szóvivője szerint.

Hararéban csütörtök reggel feszült, de nyugodt volt a helyzet, a katonák páncélozott járműveikkel továbbra is az utcákon vannak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×