eur:
394.37
usd:
369.48
bux:
65676.41
2024. április 23. kedd Béla
Döntöttek Olaszország himnuszáról

Döntöttek Olaszország himnuszáról

Az olasz szenátus alkotmányügyi bizottsága szerdán hivatalosan is elfogadta az ország himnuszaként a Fratelli d'Italiát.

A gyors ritmusú dalt gyakran Mameli himnuszaként emlegetik az olaszok, mert szövege Goffredo Mameli egy 1837-ből származó költeménye, eredeti címén az Il Canto degli Italiani. A szöveget, melynek zenéjét Michele Novaro szerezte 1847-ben, a köztársaság megalakulásakor, 1946-ban fogadták el az ország ideiglenes nemzeti himnuszának.

Az olasz parlament azonban mindeddig nem emelte törvényerőre ezt a döntést. Csak most, 71 év múltán nyilvánították a kezdősora alapján leginkább Fratelli d'Italia (Olasz testvérek) címen ismert dalt az Olasz Köztársaság hivatalos himnuszának. Az erről szóló előterjesztést előbb a parlament képviselőháza hagyta jóvá, majd a szenátus is elfogadta.

Katonai indulós jellege és egyes különösen harcias sorai miatt

az utóbbi években néhány olasz parlamenti képviselő indítványozta, hogy változtassák meg az ország himnuszát.

  • Az olasz nemzeti himnusz az olasz nemzeti egység megteremtésének korszakát idézi.
  • Mameli költeményét az Osztrák-Magyar Monarchiával szembeni felszabadító háború ihlette, a harcok idején az ellenállók dalaként énekelték.
  • A himnusz az olasz egység dalaként hamar népszerű lett.
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×