eur:
393.83
usd:
368.25
bux:
65835.94
2024. április 23. kedd Béla

Fontos döntés: nem lehet elszakadni

Az iraki kurd hatóságok kedden közölték, hogy tiszteletben tartják a régiók elszakadását tiltó legfelsőbb bírósági döntést, és reményüket fejezték ki, hogy lépésük utat nyithat a terület jövőjére vonatkozó tárgyalások előtt.

Az iraki legfelsőbb bíróság november 6-án úgy ítélkezett, hogy az országtól nem szakadhat el egyik régiója vagy tartománya sem. A testület ezzel arra reagált, hogy a kurd regionális vezetés Bagdad tiltakozása ellenére népszavazást szervezett az autonóm Kurdisztán függetlenségének kikiáltásáról.

A szeptember 25-én megtartott népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és a kurdok ellenőrizte más területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban - Iránnal és Törökországgal karöltve - gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők október közepén néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került vitatott területeket, köztük Kirkuk olajban gazdag térségét.

A Kurdisztáni Regionális Kormányzat keddi közleményében kiemelte, a bírósági döntés alapot teremthet a tartalmas nemzeti párbeszédhez az erbíli kurd hatóságok és Bagdad között, hogy rendezzék vitáikat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Az USA áprilisi bmi-adatai azt mutatták, hogy az üzleti aktivitás tovább nőtt, de lassabb ütemben, ami a gyengébb kereslet jeleit jelzi. Az S&P Global legfrissebb összetett termelési indexe áprilisban 50,9-re csökkent a márciusi 52,1-ről, ami enyhe bővülést és december óta a leggyengébb növekedést jelzi. Mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási szektorban lassabb aktivitásnövekedést regisztráltak, a növekedési ütemek három-, illetve öthavi mélypontra csökkentek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×