eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Feloszlatták a katalán kormányt és parlamentet - a nap hírei

Kikiáltotta függetlenségét Katalónia, Madrid válaszként feloszlatta a katalán kormányt és parlamentet. Nem alkotmányellenes az állami szférában foglalkoztatottak nyugdíjának szüneteltetése. A pótlóbuszok mellett alternatív útvonalakat is ajánl a 3-as metró felújítása idejére a BKV elnök-vezérigazgatója. A nap legfontosabb hírei október 27-én.

Feloszlatta a katalán parlamentet és kormányt, emellett december 21-re előrehozott tartományi választást ír ki a spanyol kormány. Madrid azután döntött így, hogy a katalán parlament kikiáltotta Katalónia függetlenségét. A spanyol kabinet menesztette a tartomány rendőrfőnökét és megtámadja alkotmánybíróságon a függetlenségi nyilatkozatot. A spanyol állami főügyészség várhatóan hétfőn eljárás megindítását kezdeményezi zendülés miatt a katalán kormány, valamint a katalán parlament elnöksége ellen, amelyet 25 évnyi szabadságvesztéssel is büntethetnek.

Továbbra is kizárólag a spanyol kormányt tartja tárgyalópartnerének az Európai Unió. A NATO Spanyolország belügyének tartja a katalóniai helyzetet, amelyet az alkotmányos kereteken belül kell megoldani. Párizs, Berlin, London és Róma is alkotmánysértőnek tartja a katalán parlament döntését. Az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legnagyobb pártja, a Sinn Féin ugyanakkor üdvözölte a katalán döntést. A függetlenségre törekvő skót kormány szintén azt hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja a katalán vezetés álláspontját. 

A decemberi miniszteri csúcson foglalkoznak ismét az európai bevándorlási rendszer kérdéseivel az unió kormányfői - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor szokásos reggeli rádióinterjújában azt mondta: az a cél, hogy májusig döntés szülessen az ügyben. A miniszterelnök hozzátette: a jogalkotásban az európai parlament már megfogalmazta az alapelveket, amelyre építeni akarja a bevándorlás politikáját, de a magyar kormány nem enged álláspontjából. 

Nem alkotmányellenes az állami szférában foglalkoztatottak nyugdíjának szüneteltetése - mondta ki az Alkotmánybíróság. A szabályozás 2013-tól írta elő, hogy a közszférában nem lehet egyszerre fizetést és nyugdíjat is kapni. A továbbfoglalkoztatottaknak munkaviszonyuk ideje alatt le kell mondaniuk öregségi nyugdíjukról. A rendelkezés a magánszektorban dolgozókat nem érinti és a közszolgák között is különbséget tesz.

A metrópótló buszok mellett alternatív útvonalakat is ajánl az utasoknak a 3-as metró északi szakaszának felújítása idejére a BKV elnök-vezérigazgatója. Bolla Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta: megoldott lesz a buszpótlás, de a november 6-án kezdődő rekonstrukció idején üzembe álló 60 jármű az eddigi utasok legfeljebb 60-70 százalékát tudja elszállítani. A BKV elnök-vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy számítani kell a 10-15 perccel hosszabb menetidőre. Emellett szólt arról is, hogy összesen 50 intézkedést tesz a felújított 3-as szerelvények eddigi hibáinak elhárításáért a rekonstrukciót végző orosz Metrowagonmash.

Az olasz fővárosban nyitott irodát a Magyar Nemzeti Bank. Windisch László alelnök a csütörtöki megnyitón elmondta: a cél a nemzetközi kapcsolattartás erősítése. Az irodát Badics Eszter vezeti. A jegybanknak három képviselete működik az unióban, egy pedig New Yorkban.

Legkésőbb jövő csütörtökig közzé teszik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifáikat a biztosítótársaságok. Az év végi biztosító-váltási kampány másfélmillió gépjárművet és ebből csaknem egymillió személyautót érint. A biztosítóknak legalább 50 nappal a szerződéses évforduló előtt értesíteniük kell az autósokat a közeledő évfordulóról.

Több mint 3 milliárd forint uniós támogatást nyert az autonóm járműrendszerek kutatására, valamint a kutatói utánpótlás fejlesztésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a Pannon Egyetem és a Széchenyi István Egyetem. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a két projekt zalaegerszegi nyitórendezvényén azt mondta: jól halad a 40 milliárd forintból megvalósuló járműipari tesztpálya építése.

Kikerült az intenzív osztályról Törőcsik Mari - közölte a Nemzeti Színház. A tájékoztatás szerint a művész állapota fokozatosan javul. A 81 éves színészt súlyos tüdőgyulladással kezelték az intenzív osztályon. A kétszeres Kossuth díjas Törőcsik Mari az év eleje óta kórházi kezelésre szorul.

Mégsem hozza nyilvánosságra a Kennedy-gyilkosság titkos dokumentumainak egy részét az amerikai elnök. Az Egyesült Államokban csütörtökön járt le az akták nyilvánosságra hozatalának határideje, amelyet egy 1992-ben megszavazott törvény ír elő. Donald Trump ugyanakkor közölte: a minisztériumok azt javasolták, hogy bizonyos információkat nemzetbiztonsági okokból, valamint törvényi és külpolitikai megfontolásokból nyilvánosságra hozataluk előtt szerkeszteni kell, ez összesen 300 dokumentumot érint.

Állati termékeket is felvett Oroszország a nyugati, köztük az uniós államok ellen bevezetett élelmiszerembargó-listájára - közölte az orosz kormány. A szankció ezentúl az élősertés mellett kiterjed a szarvasmarha-, sertés-, birka-, kecske- és más állati belsőségre, illetve a sertészsírra is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×