eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Új világrend alakul

Új világrend alakul

Európa jelenleg azért képtelen sok kihívásra reagálni, mert ötszáz év után először most nem hozzá viszonyulnak, hanem neki kell ezt tennie - hangzott el az iszlám és a nyugat kapcsolatával foglalkozó előadáson.

Gyökeresen új világrend kezd kialakulni, a nyugati országok ezért nem találják a megfelelő válaszokat a kihívásokra, a migrációs válságra, az iszlamisták akcióira – derült ki az Eötvös Csoport Az iszlám és a nyugati kultúra című rendezvényén. Jany János orientalista, jogtörténész szerint több száz éves viszonyrendszerek alakulnak át egyik napról a másikra.

„Valójában a történelem az elmúlt ötszáz évben arról szólt, hogy Európához kellett a többieknek viszonyulniuk.”

Ez most egy csapásra megváltozott, Európának kell viszonyulnia a változásokhoz, amire viszont precedens, történelmi hagyomány nincs, így egymástól merőben különböző, zsigeri válaszok születnek.

„Ugyanazt a hármasságot mutatja nagyjából az európai válaszcsoport, amit ötszáz évig a nem európaiak adta az európaiaknak. Van az orbáni rendszer teljes elutasítás felé menő válasza, van az Angela Merkel-féle abszolút befogadásos és a szintén Németországban megjelenő válasz, amelyet a liberális párt elnöke mondott, kiosztva a merkeli politikát: a menekülteket befogadni rendben van, de több millió migránst befogadni azt nincs rendben.”

A válaszoknak különböző okai lehetnek, hiszen míg Németországban és Franciaországban nem kellett viszonyulni az oda érkezőkhöz, Közép-Európában van történelmi tapasztalat: a mongoloktól a törökökön át a nácikig vagy az oroszokig folyamatosan.

Tüske László orientalista, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója sok más mellett arról beszélt, nincs egységes iszlám, mert az függ egyebek közt az országtól, a felekezetektől, a régiótól és a jogi iskoláktól.

„Az iszlámok - többesszámban abszolút jogos kifejezés, mert az Iráni Iszlám Köztársaság által vallott iszlám egészen más, mint az Iszlám Állam szerinti.”

Az előadók jelezték, a Korán a politikáról nem szól, éppen ezért a kalifátustól a parlamenti demokráciáig minden levezethető belőle, ez csak a muszlim jogtudósok ügyességén múlik. Hozzátették azonban, hogy a terroristák dzsihádja semmiképpen sem vezethető le az iszlámból vagy a Koránból, mert a háború folytatásának semmilyen feltétele, előírása nem teljesül a barbár cselekedetek végrehajtásakor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×