eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Orbán Viktor: azt kell megvédenünk Európában, amit már elértünk

Magyarország és Németország természetes szövetségesek, és ennek a jövőben is így kell maradnia - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Passauban.

A kormányfő meglátogatta Gizella magyar királyné sírját a Niedernburg kolostorban, ahol rövid beszédében kiemelte: ha "német barátainknak" találniuk kell egy olyan országot, amellyel "legalább ezer éve nem voltak háborúban, akkor, rajtunk kívül, aligha találnának" ilyet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok történelme a "homályba vész", ezért amit biztosan tudunk róla, az különösen nagy érték. Ilyen az, hogy Bajorországból hozott feleséget magának Szent István király - emlékeztetett.

Úgy vélte, az egykori uralkodó akkor még nem tudta, "milyen jót tesz ezzel nekünk", hiszen amikor most azokra a rosszindulatú kritikákra kell válaszolnunk, amelyek kétségbe vonják, hogy Magyarország őrzi az európai értékeket, elég Gizellára mutatnunk, és minden kritika elhallgat.

A miniszterelnök felidézte: miután első királyunk meghalt, Magyarország sötét polgárháborús időszakba süllyedt, és kétséges volt, mi történik, ki tudunk-e tartani a kereszténység mellett, de olyan erős volt Gizella és István öröksége, olyan nagy volt a tekintélyük, hogy sikerült stabilizálni és konszolidálni a helyzetet.

"Azt kell megvédenünk, amit már elértünk"

A Passauer Neue Presse című lap által Európa-szkepszis - Miért van szükségünk Európára címmel rendezett pódiumbeszélgetésen a kormányfő azt mondta: Európában nem új nagy terveket kell kovácsolni, hanem meg kell védenünk azt, amit már elértünk. A megvédendő eredmények között említette Helmut Kohl egykori német kancellár "nagy álmát", a schengeni rendszert és a szabad munkaerőáramlást.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, "sok véráldozatot hoztunk" a kontinensért. Másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha e mögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése "ugyanaz a történet" - magyarázta.

Nem lehet befogadni egy országba új népcsoportokat, ha ezt az ott élők nem akarják; tudomásul kell venni, hogy a magyar emberek nem akarnak hozzájuk képest különböző népcsoportokat befogadni - mondta Orbán Viktor. Kiemelte: ha ez így van, neki az a dolga, hogy a magyarok akaratának érvényt szerezzen, ez a demokrácia lényege.

A jövőben várhatóan több tízmillió ember hagyhatja el a szülőföldjét, kérdés, hogyan tekintünk e folyamatra: "megadjuk-e magunkat neki, vagy meg akarjuk fékezni" – magyarázta. Erre a kérdésre mindenki egyforma választ ad, kivéve Európa, mert miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Oroszország, a Perzsa-öböl gazdag országai szigorúan védik határaikat, Európa "kinyitja a határait" – vélekedett.

Minden európai országnak joga van eldönteni, milyen választ ad erre a kihívásra, a magyarok azt mondják, megvédik a határaikat - jelentette ki a kormányfő. Kifejtette: sosem fogadunk el semmilyen jogi szabályozást, amely el akarja venni azt a jogot a magyar szuverenitásból, hogy eldöntsük, ki tartózkodhat az országban.

Orbán Viktor szerint a visegrádi csoport (V4) nagy európai erőforrás, amely nem gondot okoz az Európai Uniónak, hanem hozzájárul a sikeréhez - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Passauban. Úgy fogalmazott, "a visegrádiak köszönik, jól vannak", mert sikeres országok kapaszkodtak össze Közép-Európában. Ha időben felvették volna az unióba ezeket az országokat - a kilencvenes évek végén és nem 2004-ben -, a gazdasági válság sem így történt volna - vélekedett.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×