eur:
389.32
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Csehország: most a várakozás órái jönnek

Csehország: most a várakozás órái jönnek

Befejeződött szombaton délután a képviselőházi választás Csehországban, az első becslések szerint a választási részvétel 60 százalék körül alakult.

A voksokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal az eredményt az esti órákra ígéri. Általános várakozás szerint a választásokat az Andrej Babis szlovák származású milliárdos vezette jobbközép ANO mozgalom nyeri meg.

Többségi vélemény, hogy a választások után nehéz kormányalakítási tárgyalásokra lehet számítani. Milos Zeman államfő pénteken megerősítette, hogy kormányalakítási megbízatást a győztes párt elnökének fog adni, aki az ANO sikere esetén Andrej Babis lenne.

A legfőbb probléma az, hogy Babis ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával. A nagy pártok többsége a választási kampányban azt állította, hogy nem fognak együttműködni a Babis vezette ANO-val. Felmérések szerint Babis kormányfői elfogadása, illetve elutasítása a társadalomban nagyjából 50-50 százalék.

A hagyományosan kétnapos voksolás nyugodtan zajlott le. Súlyosabb rendzavarásról, törvénysértésről az urnák délután két órai zárásáig nem érkezett jelentés.

Az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaságban ez volt a hetedik képviselőházi választás, amelyek közül kettő idő előtti volt.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×