eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ismét civilek haltak meg Szíriában

Legkevesebb 28 civil vesztette életét péntek éjszaka és szombat hajnalban a szíriai Idlíb tartományban légicsapásokban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civilszervezet.

A csapások célpontja egy Ármanáz nevű település volt, Idlíb városától mintegy 20 kilométerre északnyugatra. Az OSDH azt nem tudta megmondani, hogy a támadásokat a szíriai vagy az orosz légierő gépei hajtották végre. Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH igazgatójának elmondása szerint két légicsapás érte Ármanázt; a második hullám már akkor történt, amikor az első után a mentőegységek a helyszínen voltak; négy gyerek is van a halottak között.

Idlíb tartománynak ez a része elvileg az egyike annak a négy úgynevezett feszültségcsökkentési övezetnek, amelyeket májusban a Kazahsztánban folyó tárgyalásokon jelöltek ki orosz-iráni-török közvetítéssel, de ennek egyelőre nem sikerült hatékonyan érvényt szerezni. Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a héten abban állapodott meg, hogy fokozzák a török-orosz együttműködést, hogy Idlíbben elhallgathassanak a fegyverek.

Idlíb jelentős részét a korábban an-Nuszra Frontként az al-Kaidával szövetséges, de később magát Sabhat Fatah as-Sámra átnevező terrorszervezet ellenőrzi.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×