eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Magyarázza a bizonyítványt az Uber

Magyarázza a bizonyítványt az Uber

Alkut kötne a Londoni Közlekedési Vállalattal a betiltással fenyegetett Uber. Az internetes taxicéggel a hétvégén közölték, hogy a hónap végén elveszítheti működési engedélyét a brit fővárosban, amely az európai technológiai szektor egyik fellegvára és ahol 40 ezer sofőr dolgozik a cégnek.

A Londoni Közlekedési Társaság, amelyet Sadiq Khan főpolgármester felügyel, pénteken közölte az Uberrel, hogy meg vannak számlálva a napjai, mert visszavonják az engedélyét.

Az indoklás nem volt alapos, de utalt arra, hogy egyes Uber-sofőröket szexuális zaklatással vádoltak vagy hogy

felmerült, a cég nem veszi komolyan a főleg éjszaka történt bűncselekményeket és incidenseket, és nem jelenti azokat a rendőrségnek.

Hétfőn reggel az Ubernek a brit városokért felelős termékmenedzsere próbálta védeni a mundér becsületét a BBC rádióban és többször is azt mondta: szeretnének leülni „tisztázni” a dolgokat a tFL-lel, a londoni közlekedési céggel.

Azt bizonygatta, hogy a világszerte egyaránt kedvelt és gyűlölt technológiai vállalat „a protokollt” betartva a tFL-nek és nem a rendőrségnek jelenti az incidenseket.

A riporter többszöri kérdésére, hogy miért beszélt arról, hogy „a rendőrséggel is együtt kívánnak működni”, ahelyett, hogy egyszerűen csak felvennék a telefont, elismerte, hogy egy alkalommal hibáztak, mert nem vették észre, mennyire komoly volt az incidens.

Az Uber londoni jelenléte hatalmas pro és kontra vitát kavart. A brit főváros – ahol a Brexit ellenére például maradni kíván a Google – egyre inkább ismert az itt jelenlévő technológiai cégekről, és főként a fiatalabb réteg számára teljesen megszokott az algoritmus által kiküldött taxik használata – még akkor is, ha nem teljesen világos, mennyit kell majd fizetni az útért és annak ellenére, hogy a sofőrök egy része elveszne a navigátor nélkül.

A ring másik felében viszont ott vannak a hagyományos londoni fekete taxisok, akiknek az egész város térképét be kell magolniuk, az úgynevezett „The Knowledge” vizsgára készülve. Az ő szolgáltatásuk drágább, de náluk nagyobb a szakértelem.

Az Ubert emellett támadták azért, ahogy átvilágítja az immár dolgozónak számító sofőröket – ez utóbbit is bírósági perrel lehetett elérni. A cég válasza az, hogy egy független, harmadik félnek számító átvilágító szervezettel állíttat ki erkölcsi bizonyítványokat az alkalmazottakról – akik közé ennek ellenére keveredtek olyanok, akikkel szemben súlyos panasz merült fel.

Júniusban 20 olyan dolgozót bocsátottak el, aki ellen felmerült a szexuális zaklatás vagy erőszakos magatartás vádja.

Mint a BBC tudósítója megjegyezte, az Uber taktikája az, hogy „megérkezik a városba, megszeg néhány szabályt, majd bocsánatot kér, ha az orrára koppintanak. Néhány város elnéző volt vele, mások kitiltották”.

Emellett pedig az összeesküvés elméletek hívei számára van egy kis politikai háttér is: a londoni fekete taxik sofőrjei hagyományosan „nemzeti érzelmű” taxisok, akik javarészt a Brexitre szavaztak, míg velük szemben az Uber 40 ezer, jelentős részben bevándorlók adta taxis-ármádiája az Unióban való maradásra voksolt. Nagy-Britanniában pedig a Brexit megvalósítását ígérő konzervatív kormány van hatalmon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×