eur:
389.7
usd:
361.76
bux:
68447.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Üzent a külföldi dolgozóknak Theresa May

Üzent a külföldi dolgozóknak Theresa May

Theresa May pénteken Firenzében mondott beszédet kormányának célkitűzéseiről a Brexit utáni időszakra.

Kijelentette: London szeretné, ha a Brexit után is a jelenlegi feltételekkel maradhatnának Nagy-Britanniában a külföldi EU-állampolgárok.

Hozzátette ugyanakkor:

azok, akik a brit EU-tagság megszűnése utáni átmeneti időszakban érkeznek, szintén letelepedhetnek és dolgozhatnak, de nekik már regisztrációs kötelezettségük lesz.

A brit kormányfő szerint Nagy-Britannia értékeli és köszöni a külföldi EU-munkavállalók hozzájárulását a britek jólétéhez. Hangsúlyozta: elsődleges feladatának tekinti annak biztosítását, hogy a Nagy-Britanniában élő több mint 3 millió külföldi EU-polgár ugyanolyan feltételekkel maradhasson az országban a Brexit után is, mint eddig.

May kijelentette: egyértelmű és valós garanciát akar nyújtani a más EU-országokból érkezett munkavállalók jogainak érvényesülésére.

Alig burkolt utalást tett ugyanakkor arra, hogy a brit kormány álláspontja szerint

a külföldi EU-munkavállalók jogaival összefüggő kérdések a Brexit után a brit bíróságok hatáskörébe tartoznak majd.

Theresa May azt mondta: kétli, hogy bárki, akinek tényleges tapasztalatai vannak az Egyesült Királyságról, kétségbe vonná a brit bíróságok függetlenségét vagy azt a szigort, amellyel a brit bírósági rendszer az emberek jogainak érvényesülése felett őrködik.

Ez a kérdés vita forrása London és az EU között. Az unió ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok ügyében továbbra is a Európai Unió Bíróságáé legyen a végső szó, a brit kormány viszont ezt határozottan elveti.

Elfogadnák az átmeneti időszakot

Mindezeken kívül beszélt arról is, hogy szükség lesz egy átmeneti időszakra a Brexit után, illetve hogy teljesítik a pénzügyi kötelezettségeiket.

Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója méltatta a brit miniszterelnök pénteki beszédének konstruktív szellemiségét, s nyíltnak mutatkozott a Theresa May által javasolt átmeneti időszakkal kapcsolatban, amely Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése után lépne életbe.

"Minél hamarább meg tudunk állapodni a különböző kérdésekben a szabályozott kilépésről, valamint az Egyesült Királyság által szorgalmazott lehetséges átmeneti időszak feltételeiről, annál hamarább folytathatunk konstruktív tárgyalásokat a jövőbeli kapcsolatokról" - emelte ki Michel Barnier Brüsszelben Theresa May Firenzében mondott beszédére reagálva, amelyben a brit miniszterelnök kormányának célkitűzéseiről beszélt a Brexitet követő időszakra vonatkozóan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×