eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb eredmény a londoni metrómerénylet ügyében

Őrizetbe vett a rendőrség csütörtök hajnalban Londonban egy 17 éves fiút a múlt heti londoni metrómerénylettel összefüggésben.

Ő a hatodik, akit a londoni District metróvonal egyik szerelvényén múlt pénteken elkövetett terrorcselekmény ügyében elfogtak. A fiút a dél-londoni Thornton Heath negyedben vették őrizetbe elfogatóparancs alapján, és egy helyi rendőrőrsön tartják fogva.

A rendőrség házkutatást kezdett a fiatal őrizetes lakóhelyén.

A merényletben használt pokolgép, amelyet egy festékes vödörbe rejtettek, nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, de így is 30 utas könnyebben megsérült.

A merénylettel összefüggésben először egy 18 éves férfit vettek őrizetbe még szombaton, a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában.

A brit sajtó meg nem erősített értesülései szerint a hatóságok őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metrószerelvényen.

Nem sokkal később egy 21 éves férfit vettek őrizetbe a nyugat-londoni Hounslow városrészben, a Heathrow repülőtér közvetlen közelében, kedden és szerdán pedig három embert a walesi Newport városában.

Dean Haydon, a Scotland Yard terrorellenes parancsnokságának vezetője csütörtök reggel elmondta, hogy jelenleg öt helyen folynak házkutatások a merénylettel összefüggésben.

A terrorcselekmény után, péntek éjjel a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a legmagasabb, kritikus szintre emelte a terrorellenes készültséget. Az intézkedés lehetővé tette, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához.

A kritikus riasztási szint nem egészen 48 óráig volt érvényben: a hatóságok vasárnap délután visszaállították a korábbi, második legmagasabb terrorkészültségi fokozatot. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb támadástól.

Szerdán újabb bombafenyegetés miatt lezártak két állomást, a brit rendőrség megerősítette, hogy egy gyanús csomag ügyében nyomozott.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×