INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

opioid

szintetikus

fentanil

függőség

drog

halálos

túladagolás

Elképesztő szer pusztít, Európa is veszélybe került

Elképesztő szer pusztít, Európa is veszélybe került

InfoRádió

Amerikában már irtózatos pusztítást végeztek a szintetikus opioidok, vagyis a fentanil és származékai, és csak idő kérdése volt, hogy mikor jutnak el Európába. Először legális gyógyszerekből nyerték ki a heroinszerű élményt, ma már por formájában terjed. Van olyan formája, amitől a drogkereső kutyák és rendőrök is rosszul lettek - olvasható a 444.hu összeállításában.

Az amerikai drogügyi központ, a Center for Disease Controll and Prevention statisztikái szerint az Egyesült Államokban 2015-ben 33 ezren haltak meg opioid-túladagolásban - több mint kétszer annyian mint 10, négyszer annyira mint 20 éve, és ez még messze nem a jéghegy csúcsa.

A közegézségügyben dolgozók hiába kongatták a vészharangot,

tavaly ismét szintet ugrott a járvány: 2016-ban 52 ezren haltak meg opioidok miatt, majd egy év alatt 64 ezerre ugrott a túladagolásos halálesetek száma - írta a 444.hu.

A fentanil százszor erősebb anyag, mint a morfin, és ötvenszer erősebb a heroinnál,

előállítása pedig egyszerűbb és olcsóbb a kartellek számára, mint bármi más opiátszármazéknak.

Angliai megjelenés

• A brit közegészségügyi intézet, a Public Health England azonnal kiadott egy figyelmeztetést a droghasználók és hozzátartozóik részére arról, hogy a piacon megjelent a heroin és fentanil összevegyítéséből készült anyag, ami halálos kockázatot jelent.

• Néhány hónappal később, augusztus elején az NCA már arról számolt be, hogy december óta 60-an haltak meg a szintetikus opioidok okozta túladagolás miatt Angliában.

Amerikában jelenleg 2,5 millió opioid-függő él, ők kis túlzással valamennyien közvetett életveszélyben vannak, és nem csak középtávon. A statisztikákból az látszik, hogy az opioid okozta halálozások száma

évről évre nagy ütemben, nagyságrendekkel nő.

A fentanil az oka annak, hogy Amerikában soha annyian nem haltak meg kábítószer-túladagolásban mint 2016-ban,

az 50 év alattiak közt már a túladagolás a vezető halálok, halálosabb a járvány, mint a HIV valaha is volt,

és több amerikai hal meg drog, mint fegyverhasználat vagy autóbaleset következtében.

  • A "tiszta" fentanil ritka a piacon - az anyagot por vagy tabletták formájában többnyire heroinnal, ritkábban metamfetaminnal vegyítik.
  • A fentanil laborok zöme Kínában működik, innen jön az anyag egyik utcaneve is (China white vagy China girl).

Legális gyógyszerekkel kezdődött

Az opioid-járvány mögött az amerikai gyógyszergyártók felelőssége egyértelmű. A 90-es évekkel kezdődően egyre több orvos írt fel krónikus panaszok kezelésére opioid-tartalmú szereket, nem ritkán az addikciós kockázatokra történő figyelmeztetés nélkül - írta a 444.hu. 

1991 és 2011 között a Vicodin, az Oxycontin és a többi opioid-tartalmú gyógyszerre kiírt receptek száma 76 millióról majdnem háromszorosára, 219 millióra ugrott. 

A betegek persze gyorsan kitapasztalták a szerek "felgyorsítható" használatának módjait, és a 2000-es évek elejére kialakult egy több százezres fogyasztói kör, amely receptre, egészségbiztosítási támogatás mellett jutott heroinszerű élményekhez.

Ohio állam, ahol egy év alatt negyedével nőtt a túladagolás okozta halálozások száma, idén májusban pert indított öt gyógyszergyártó - köztük óriásvállalatok, mint a Purdue Pharma, a Johnson and Johnson vagy a Teva - ellen, akiket azzal vádolnak, hogy hozzájárultak az opioid-járvány kitöréséhez.

A gyógyszerpiaci szigorítások nyomán az egykori gyógyszerfüggők vissza- vagy áttértek az utcán könnyebben hozzáférhető heroinhoz, hogy aztán őket is magukkal sodorják a piacot elözönlő szintetikus opioidok.

Elképesztő erejű hatás

Kínában egészen 2015-ig egyáltalán nem szabályozták a fentanilt, akkor több mint 100 vegyülettel együtt betiltották, de ezzel csak annyit értek el, hogy a kínai vegyészek újabb molekula-formákkal kezdtek kísérletezni. Az ilyen ügyködésnek lett eredménye más variációk mellett

a carfentanil is, ami akár több ezerszeres hatóerővel is bírhat, mint a heroin.

Két év kellett, hogy 2017 márciusában a carfentanil - az arfentanil, furanil fentanil, valeril fentanil és arilfentanil variánsokkal együtt - is tiltólistára kerüljön, de a darkweben így is könnyen beszerezhető.

A carfentanilt az amerikai hadsereg egyenesen vegyi fegyverként tartja számon.

Olyan súlyos szer, hogy a kínai állatgondozók elefántok nyugtatására használják, a mexikói dealerek viszont a heroint ütik vele, sőt elkezdték kiépíteni saját laboratóriumi környezetüket is Közép-Amerikában, ahol hamis gyógyszereket és heroin-fentanil mixet egyaránt kevernek. Drogkereső kutyákra is életveszélyes; Ohióban és Marylandben rendőrök is rosszul lettek, amikor heroin után kutatva fentanilba botlottak.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018