eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újjáépítik a katedrálist, amelyet földrengés pusztított el

Újra felépítik a 2011-es pusztító erejű földrengésben romba dőlt christchurchi katedrálist Új-Zélandon - közölte egy örökségvédő csoport képviselője.

"Az emberek nagyon örülnek" - mondta Mark Belton, miután sokéves vitát követően  döntés született a Déli-szigeten fekvő városban.

A 2011 februári földrengés, mely 185 ember halálát okozta, súlyosan megrongálta a Christchurch központjában álló, 19. század végi neogótikus katedrálist. Az épen maradt elemekkel az utórengések végeztek, a templom helyén romhalmaz maradt.

Ban Sigeru japán építész tervei alapján a régi mellé egy ideiglenes új templomot emeltek kartonból.

Az anglikán egyház teljesen el akarta takarítani a katedrális romjait, hogy a helyükön új templomot emeljen, mivel a régi épület restaurálását túl drágának találta.

A terv tiltakozást váltott ki. Azok a csoportok, amelyek az eredeti építőelemek felhasználását szerették volna, bíróság elé vitték az ügyet, ahol az épület turisztikai jelentőségére hívták fel a figyelmet.

A hétvégén kompromisszum született, az újjáépítési munkákat az év vége előtt elkezdik, az egyház szerint nagyjából tíz év kell a befejezéshez.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×