INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

németország

választás

szoftver

biztonsági rés

Kockázatok a német választások lebonyolításához használt szoftverben

InfoRádió / MTI

Súlyos biztonsági hiányosságokat tártak fel informatikai szakértők a szeptember 24-i német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás lebonyolításához használt szoftverben - jelentették német hírportálok. A szövetségi választási bizottság vezetője közölte, hogy tudnak a gondokról, dolgoznak megoldásukon, és kizárt, hogy bárki is manipulálni tudja a végeredményt.

Az információs szabadságért küzdő Chaos Computer Club (CCC) elemzése szerint a részeredményeket a településekről a tartományi választási bizottságokhoz továbbító programot nem védi megfelelő titkosítás, és nem megfelelő az adatokat hitelesítő eljárás, így fennáll az adatok manipulációjának veszélye.

A szövetségi választási bizottság elnökének közleménye szerint a programot fejlesztő cég dolgozik a hibák kijavításán, a tartományi választási bizottságok pedig az új verziót használják majd. Az adatok valódiságának biztosítására más intézkedéseket is tesznek, a többi között bevezetik, hogy a választást lebonyolító szervezet különböző szintjei telefonon egyeztetik majd egymással a programmal továbbított adatokat. Így még a hivatalos előzetes végeredmény megállapítása előtt fel lehet tárni az esetleges eltéréseket.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a végleges választási eredményt a nem digitális, hanem "analóg", írásos formában készülő választási jegyzőkönyveken alapul, így kizárható, hogy az adatokat továbbító szoftver révén manipulálni lehet a végeredményt.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018