INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

texas

robbanás

vegyi üzem

Robbanások egy texasi vegyi üzemben

InfoRádió / MTI

Két robbanás történt a Harvey trópusi vihar által sújtott Texas amerikai szövetségi államban található Arkema vegyi üzemben - közölte a vállalat.

A Crosby városban működő üzem felett hatalmas fekete füstfelhő jelent meg a robbanások után helyi idő szerint a hajnali órákban. A Harris megyei seriff közlése szerint tíz ember kórházba került, miután belélegezte a robbanás nyomán keletkezett füstöt, köztük a seriff helyettese.

Még további detonációkra is számítanak, mert a termékeket több különböző helyszínen tárolják a víz alá került üzemben. Az Arkema vállalat arra kérte a környékről evakuált lakókat, hogy ne térjenek vissza otthonukba, amíg a katasztrófavédelmi hatóságok nem engedélyezik azt.

A dolgozókat és a környéken élőket három kilométeres körzetben kimenekítették.

A párizsi székhelyű vállalat korábban jelezte: azzal számolnak, hogy a Houston közelében fekvő üzemben rövid időn belül tűzvész vagy robbanás várható, a szakemberek ezt nem is tudják megakadályozni. A szerves peroxidokat gyártó üzemet ugyanis a Harvey hurrikán pusztítása során teljesen elöntötte az esővíz. A gyár területén csaknem kétméteres a víz, és nincs áram, emiatt nem tudják a megfelelő hőmérsékletre lehűteni a vegyi anyagokat.

Az Arkema közleményében kiemelte: a szerves peroxidok különösen gyúlékony anyagok. A hatóságokkal egyetértésben arra jutottak, hogy tűzvész esetén a legokosabb dolog megvárni, amíg a lángok maguktól kialszanak. A vállalat arra is figyelmeztetett, hogy a szerves peroxidok égése során sűrű fekete füst keletkezik, amelyet kellemetlen belélegezni, illetve szem- és bőrirritációt is okozhat.

Az utóbbi napokban a Harvey először hurrikánként, majd trópusi viharként pusztított Texasban és Louisiana államban. Az ítéletidő eddig legkevesebb 33 ember halálát okozta.

A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018