eur:
389.35
usd:
361.66
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Finnországi késelés: újabb eredmények

A finn rendőrség szerdán bejelentette, hogy őrizetbe vett két újabb gyanúsítottat a múlt heti turkui késeléses támadás ügyében, amelyben két nő vesztette életét és nyolcan megsebesültek.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az őrizetbe vettek mely országból érkeztek, mert ellentmondó információkat szolgáltattak magukról: a finn hatóságoknak azt mondták, hogy algériaiak, míg a svéd hatóságoknak azt, hogy marokkóiak. A gyanú szerint segíthettek az elkövetőnek a támadás előkészítésében.

A turkui támadás fő gyanúsítottját, a 18 éves Abderrahmán Meska marokkói menedékkérőt kedden előzetes letartóztatásba helyezték, miután beismerte tettét. Szerdán szállítják át a börtönbe a kórházból, ahol eddig lőtt lábsebével ápolták.

Rajta kívül három férfit vettek őrizetbe, egy ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Egy másik gyanúsítottat elegendő bizonyíték híján elengedtek. A férfiak mindegyike marokkói állampolgár.

A finn rendőrségnek kétségei vannak Meska személyazonosságát illetően - árulta el Markus Laine a Finn Nemzeti Nyomozó Irodától.

"Jó okunk van azt hinni, hogy hamis adatokat adott meg a hatóságoknak, amikor belépett az országba" - tette hozzá.

Meska 2016-ban érkezett Finnországba Németországból. Menedékkérelmét a finn hatóságok röviddel a támadás előtt elutasították.

A német média kedden arról adott hírt, hogy Meska több hamis személyazonosságot használt az országban, és testi sértéssel vádolták meg.

A finn hatóságok terrorizmussal kapcsolatba hozható bűncselekmény miatt indítottak nyomozást a turkui késelés ügyében, ami az első a maga nemében a skandináv országban.

Laine elmondta, hogy a finn rendőrség egyelőre nem talált összefüggést a turkui támadás és a katalán merényletek között.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×