eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mitrovits Miklós: öngólt rúgott a lengyel kormány

Mitrovits Miklós: öngólt rúgott a lengyel kormány

Óriási öngól volt a lengyel kormány számára a három bírósági törvény ebben a formában, mivel a jogszabályok megvétózása megoszthatja a kormányzó koalíciót - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mitrovits Miklós, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

A lengyel kormánykoalíció legerősebb pártja, a Jog és Igazságosság a megalakulása óta akarja megreformálni a bírósági rendszert, tehát azzal, hogy a Andrzej Duda köztársasági elnök megvétózott – a kritikusai szerint a jogszolgáltatás függetlenségének felszámolását célzó – három bírósági törvényből kettőt, saját pártja legfontosabb programjának megvalósítását gátolta meg az államfő – mondta Mitrovits Miklós, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

"Óriási öngól volt ez a három bírósági törvény ilyen formában, amiatt, hogy nem számítottak arra, hogy Andrzej Duda ezt megvétózza és előidéz egy politikai pártcsaládon belüli válságot, aminek semmi jele nem volt előtte. Tehát egy nappal előtte senki nem gondolta, hogy ilyen szituáció előfordulhat, miért volt erre szükség, vagy miért nem egyeztettek az államfővel? Ő azt is mondta: legközelebb velem is egyeztessetek, ha törvényt hoztok."

Mitrovits Miklós szerint a kérdés az, hogy a belső feszültség ellenére a kormányzó Jog és Igazságosság, valamint koalíciós partnerei, a Szolidáris Lengyelország és a Lengyelország Együtt meg tudják-e tartani ötfős többségüket a törvényhozásban.

"Vagy valóban Andrzej Duda elkezd egy másik centrumot építeni és lesznek képviselők, akik azt mondják, hogy ebben részt vesznek és kilépnek, simán elképzelhető. Vagy a két kis párt közül gondolják úgy, hogy nekik itt akkor nincs keresnivalójuk és akkor, bár erre adok kevesebb esélyt, mert maguk nem fognak bejutni a szejmbe, de Duda ilyen szempontból okozhat egy robbanást és előidézhet valamit, lehet, hogy ez eltart a választásokig és utána lesz, de így nehéz lesz megtartani, mert egyébként valóban népszerű a PiS, de ha szerveződik egy szimpatikusabb Kaczynski nélküli jobboldal, akkor nagy esély van arra, hogy az szívóhatás lehet."

A lengyel kormány országos igazságszolgáltatási tanácsról és a legfelsőbb bíróságról szóló, az államfő által megvétózott tervezetét korábban mások mellett az Európai Bizottság is vitatta. A jogszabályok újbóli megvitatásában illetékes lengyel alsóház legközelebb szeptember 13-án ül össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×