INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

victor ponta

románia

pártváltás

psd

Victor Ponta ősztől új pártban folytatja

Victor Ponta ősztől új pártban folytatja

InfoRádió / MTI

Victor Ponta volt román miniszterelnök bejelentette, hogy szeptembertől új pártban folytatja politikai pályafutását, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) kizárta soraiból.

A korábbi kormányfő kizárásáról június közepén döntött a PSD vezetősége, miután Ponta kiállt az azóta megbuktatott, Sorin Grindeanu által vezetett kormány mellett azt követően is, hogy a PSD megvonta a bizalmat Grindeanutól.

Ponta csütörtökön egy közösségi oldalon tett bejegyzésben annyit közölt, hogy új pártban folytatja tevékenységét. Leszögezte, hogy nem a jelenlegi parlamenti pártok valamelyikéről van szó, hanem egy új politikai projektnek lesz a részese. Nem közölte, hogy melyik pártról van szó.

Május elején Daniel Constantin volt miniszterelnök-helyettest zárta ki soraiból a PSD kisebbik koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), amelynek addig Constantin a társelnöke volt. Constantin egykori pártjával többször alkotott választási szövetséget a PSD-vel abban az időben is, amikor Ponta volt a PSD elnöke, ezért román elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy Ponta a Constantin által alapított, jelenleg parlamenten kívüli Pro Románia Pártot választja. Ugyanakkor azt sem zárják ki, hogy a volt kormányfő új politikai erőt alapít.

Ponta 2012 és 2015 között volt Románia miniszterelnöke, 2010 és 2015 között pedig a PSD elnöki tisztségét töltötte be.

Pontának a 2014-es romániai elnökválasztáson - amelyet elvesztett Klaus Iohannis jelenlegi elnökkel szemben - Liviu Dragnea jelenlegi PSD-elnök volt a kampányfőnöke. Az elvesztett küzdelem, majd Dragnea 2015-ben PSD-elnökké választása után Ponta és Dragnea viszonya fokozatosan megromlott, ami a volt kormányfőnek a PSD-ből való kizárásában csúcsosodott.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018