eur:
390.46
usd:
368.74
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Egy rakás műholdat lőttek fel az űrbe

Tizenkét nap alatt a harmadik kereskedelmi célú műholdat juttatta sikeresen a világűrbe csütörtökön az amerikai SpaceX cég újrafelhasználható hordozórakétája, de ezeken kívül is sűrűn vittek műholdakat.

A Falcon 9 típusú hordozórakéta közép-európai idő szerint éjjel 1 óra 38 perckor indult a floridai Kennedy Űrközpontból, hogy Föld körüli pályára juttassa a Intelsat 35e távközlési műholdat, amely 6,7 tonnás tömegével az eddigi legnehezebb műhold volt, amelyet a hordozórakéta szállított. A luxemburgi székhelyű Intelsat cég műholdja digitális szolgáltatásokat biztosít az amerikai, európai és afrikai kontinensek között.

A csütörtöki missziót 10 nappal az után hajtották végre, hogy június 23-án és 25-én az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX vállalat hordozórakétája Föld körüli pályára juttatta Bulgária történelmének első, Sat-1 nevű kommunikációs műholdját szintén a Kennedy Űrközpontból indulva.

Két nappal később az Iridium nevű amerikai műholdas telefon cég 10 műholdját állította sikerrel alacsony Föld körüli pályára a Falcon 9 az amerikai légierő kaliforniai Vanderberg támaszpontjáról indulva.

Az Intelsat 35e világűrbe juttatása a SpaceX idei 10. missziója volt, és az év hátralévő részében még legalább ugyanennyit terveznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×