eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Ilyen a világ első, már három éve tartó hibridháborúja

Új törvény készül Ukrajnában a válság kezelésére.

Napokon belül a kijevi parlament elé kerül az az elnöki törvényjavaslat, amelyben Ukrajna hivatalosan agresszornak, azaz vele hadban álló félnek minősíti Oroszországot - biztosított efelől Artur Heraszimov, a Petro Porosenko elnök mögött álló parlamenti frakció vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta, hogy az előterjesztés elnevezése várhatóan a Donyec-medencei megszállt területek Ukrajnába történő reintegrálásáról szóló törvényjavaslat lesz. Magyarázata szerint valójában arról van szó, hogy

új megoldást találjanak a jelenleg Kijev által nem ellenőrzött területek fölötti irányítás visszaszerzésére

a jelenleg érvényben lévő terrorellenesnek nevezett művelet helyett, amelyen már rég túlnőtt a több int három éve tartó válság.

Rámutatott arra, hogy mostanra sikerült az ukrán a hadsereget felfejleszteni a kellő hatékonysági szintre, továbbá a hazai hadiipart is újraélesztették, Oroszország viszont úgynevezett hibridháborút vív Ukrajnával szemben.

Elemzők több ízben elmagyarázták: az új keletű hibridháború - amelyre a történelem folyamán ez idáig nem volt példa - főként abban valósul meg, hogy

  • hadüzenet nélkül avatkozik be egy állam a másik területén katonai erővel,
  • továbbá felhasználja a választott vezetéssel való szembenállásra a helyi lakosságot, a konfliktust pedig belső válságként, "polgárháborúként" igyekszik beállítani.
  • Ezen túlmenően a hagyományos fegyveres hadviselés mellett erőteljes propagandát folytat a központi vezetés és az ukrán fegyveres erők lejáratására, felhasználva ehhez a modern média, az internet nyújtotta lehetőségeket. Utóbbit olyan hackertámadásokra is felhasználja, amelyekkel komoly károkat okozhat megbéníthat például létfontosságú ellátórendszereket a támadott országban. Ismert, hogy Ukrajnában egy ilyen hackertámadás okozott a múlt év végén komoly áramszünetet több ukrán településen.

"Át kell térnünk egy teljesen új, globálisabb szintre az orosz agresszorral szembeni védelemben" - fogalmazott a politikus. Hozzátette, arról van szó, hogy "új szintre emelik az agresszorral való szembenállást".

Újságírói kérdésre viszont azt válaszolta, hogy

a törvényjavaslatban nincs szó hadiállapot bevezetéséről.

Biztosított afelől is, hogy Kijev továbbra is tartani kívánja magát a válság békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokhoz.

Szükséges lépések Turcsinov szerint

A terrorellenes műveletről a szembenállás más módjára történő áttérés szükségességét a múlt héten vetette fel Olekszandr Turcsinov, a közvetlenül az államfő alá rendelt, befolyásos ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője. Álláspontját kifejtve kiemelte, hogy hatékonyabban tudná felvenni az ország a harcot az Oroszország által Ukrajna ellen vívott hibridháborúban, ha

  • Kijev hivatalosan az orosz agresszor által megszállt területekké nyilvánítaná Luhanszk és Donyeck megye szakadár ellenőrzésű területeit,
  • pontosan kijelölné azokat az állami szintű intézkedéseket, amelyeket a felszabadításuk érdekében meg kell tenni,
  • továbbá ennek megfelelő jogokkal ruházná fel az ukrán fegyveres erőket az agresszorral szembeni fellépéshez.

Ukrán sajtójelentések szerint az új típusú ellenállás részleteit kívánja Porosenko megvitatni Donald Trump amerikai elnökkel washingtoni látogatása alatt. Két elnök megbeszélése kedden várható, Porosenko hétfő este utazik el az Egyesült Államokba.

Denisz Pusilin donyecki szakadár politikus hétfőn az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság hírügynökségének jelentése szerint úgy vélekedett a kérdésben, hogy az ukrán parlament elé előkészített törvényjavaslat aligha teremt békét a térségben.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×