eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Lángolt minden, mint egy horrorfilmben

"Lángolt minden, mint egy horrorfilmben"

A londoni tűzoltóság parancsnoka szerint még csak közelítőleg sem lehet tudni, hogy hányan lehettek a szerdán teljesen kiégett londoni toronyházban, és az épület aprólékos átkutatása biztonsági okokból csak később kezdődhet.

Hivatalosan 12 áldozatról tudnak

Dany Cotton a BBC televíziónak csütörtökön elmondta: a tűzoltó alakulatok már bejárták és röviden átvizsgálták a 24 szintes épület minden emeletét, de egyelőre nem lehetséges a Grenfell Tower nevű magasház teljes körű átkutatása, mert különösen az épület peremrészei szerkezetileg nem biztonságosak.

A rendőrség hivatalosan továbbra is tizenkét halálos áldozatról tud, de jelezte, hogy várakozása szerint ez a szám jelentősen növekedni fog.

A londoni tűzoltóparancsnok csütörtöki nyilatkozata szerint azonban jelenleg "egyáltalán nem lehet tudni" még azt sem, hogy hányan tartózkodhattak a 127 lakásos épületben a tűzvész idején.

Keresik az okokat

Egész éjjel dolgoztak a tűzoltók a tegnap hajnalban leégett nyugat-londoni toronyházban, emeletről emeletre keresték a túlélőket, illetve a tűzvész okait. Azt ugyanis továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan hogyan keletkezett tűz tegnap éjjel a 24 emeletes, 120 lakásos Grenfell Tower-ben.

A feltételezések szerint valahol a negyedik emeleten gyulladt ki az épület,

a tűzoltók az első riasztást követően hat percen belül kiértek, de a tűz rövid idő alatt elborította a magasházat és szerda reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek második emeletétől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.

Felkeltettem a barátnőm és kirohantunk, majd fölnéztünk és lángolt az egész, mint egy rémálom vagy horrorfilm – írta le a BBC-nek nyilatkozó egyik lakó az eseményeket.

Szemtanúk szerint sokan az égő épületben rekedtek. Többen arról számoltak be, hogy embereket láttak kiugrani a toronyházból. Az egyik szemtanú szerint a kilencedik vagy a tizedik emeletről valaki egy kisgyereket dobott ki, akit az épület aljánál felsorakozott segítőknek sikerült elkapniuk.

"Ha már biztosították a helyszínt, megkezdődhet annak vizsgálata is, hogy mi okozhatta a tüzet és milyen következtetéseket lehet levonni ebből. De addig arra kell koncentrálnunk, hogy biztosítsuk a mentők és a tűzoltók hősies munkájához a szükséges feltételeket és megadjunk minden támogatást a tragédia túlélőinek, valamint az áldozatok hozzátartozóinak" – fogalmazott Theresa May brit miniszterelnök a BBC felvételén.

"Több kérdést is meg kell válaszolni a tűzvész nyomán" – fogalmazott Sadiq Khan, London polgármestere, aki kitért arra is, hogy a lakók közül sokaknak egyelőre nem ismert a sorsa, ám nem biztos, hogy mindazok, akiket nem találnak, életüket vesztették. Lehetséges, hogy sokan közülük rokonoknál, ismerősöknél leltek menedékre és még nem jelentkeztek a hatóságoknál.

Már korábban is panaszkodtak a lakók

A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata nemrég jelentős felújítási munkákat végzett.

A médiaportálokon azonban megjelent a helyi lakóközösség egy tavalyi felhívása, amely arra figyelmeztette a tulajdonosi jogokkal is bíró tanácsi ingatlankezelő céget, hogy a toronyházban folyamatos a tűzveszély, mindenekelőtt a belső épületszerkezeti elemek összetétele és a tárolókban gyakran felgyűlő hulladék miatt.

A kerületi tanács közölte, hogy vizsgálatot indított a tűzvész okainak kiderítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×