eur:
393.02
usd:
366.21
bux:
66883.41
2024. április 26. péntek Ervin
Megint terítéken lesz Magyarország az Európai Parlamentben

Megint terítéken lesz Magyarország az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament baloldali és liberális frakciói az uniós szerződés hetedik cikke szerinti eljárás - Magyarországgal szembeni - megindítását kezdeményezik nemrég beterjesztett javaslatukban. Sajtóhírek szerint több néppárti képviselő is megszavazhatja az EP szerdai ülésén az előterjesztést.

Az Európai Parlament április 26-ai, a magyar kormány politikájáról, így a CEU-val és a civil szervezetekkel kapcsolatban tartott vita nyomán az EP három baloldali- és a liberális frakciója közösen terjesztette be azt az javaslatot, amely a magyarországi helyzetre hivatkozva kezdeményezi az uniós szerződés hetedik cikke szerinti eljárás elindításához szükséges első lépés megtételét – közölte több más médium mellett a Bruxinfó. 

"Ők együtt a 751 fős parlamentben 360 képviselőt tesznek ki. De ez azt is jelenti, hogy mindenkinek részt kellene vennie a szavazáson, nem maradhatna távol, nem szavazhatna ki ahhoz, hogy egyáltalán esélyük legyen az eredményességhez.  De még így sem elegendőek ahhoz, hogy átmenjen egy ilyen határozati javaslat, amelynek a célja egyelőre nem a hetedik cikk szerinti eljárás elindítása, hanem az első lépés megtétele ebbe az irányba" - mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán, a portál elemzője.

Az Európai Néppárt saját javaslattal készül az Európai Parlament szerdai ülésére, amelyben csupán egy lehetőségként szerepel a mechanizmus, arra az esetre, ha a magyar kormány nem tenné meg a megfelelő lépéseket az Európai Bizottság által megszabott határidőn belül a problémák orvoslására. Több sajtóhír azonban azt feltételezi, hogy

néhány néppárti képviselő is átszavazhat e baloldali kezdeményezésre

– tette hozzá Gyévai Zoltán.

"Ez abszolút nem zárható ki, hiszen azt tudjuk, hogy

az Európai Néppárton belül is növekszik az elégedetlenség a magyar kormány politikájával szemben és a Fidesszel szemben is,

és ennek nagyon élesen hangot is adtak.  Több néppárti EP-képviselő is hangoztatja, hogy támogatna egy ilyen kezdeményezést" - jelezte Gyévai Zoltán.

Az uniós szerződés hetedik cikke lényegében az Európai Unió jogállamisági eljárása, az uniós alapértékek súlyos sérelme nyomán indítható és a többlépcsős folyamat végén akár az érintett tagállam európai tanácsi szavazati jogának elvesztésével is járhat.

Ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására volna szükséges, elemzők szerint azonban

gyakorlatilag kizárt,

hogy ez meglenne Magyarországgal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×