INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

ebesz

akna

megfigyelők

donyec-medence

Az oroszok szerint provokáció volt az EBESZ-megfigyelők gépkocsijának felrobbantása

InfoRádió / MTI

Aknával felrobbantották az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek egyik gépkocsiját a háború sújtotta Donyec-medencében. Egy ember meghalt, ketten megsebesültek.

Meghalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai különleges megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja, két megfigyelő pedig megsebesült, amikor gépkocsijuk járőrözés közben aknára hajtott a luhanszki szakadárok ellenőrzése alatt álló területen - derült ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vasárnapi Twitter-bejegyzéséből, amelyet később a kelet-ukrajnai EBESZ-misszió megerősített.

"A kolléga halála sokk az egész EBESZ számára" - írta a mikroblogon Kurz, és a történtek "maradéktalan kivizsgálását" szorgalmazta. Jelenleg Ausztria tölti be az EBESZ soros elnöki tisztségét.

Az eset a szeparatisták ellenőrzése alatt álló Luhanszk közelében, Prisib település mellett történt. 

Az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziója Twitteren közölte: hat megfigyelőből és két páncélozott szállító járműből álló járőrt súlyos incidens érte, melynek során az egyik megfigyelő meghalt, két társa pedig megsérült, őket elsősegélynyújtás után további megfigyelésre egy luhanszki kórházba szállították. Egyikük sincs életveszélyben.

Amerikai, német és cseh

A misszió egyik munkatársa azt közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel, hogy az életét vesztett amerikai megfigyelő orvos volt. Hírügynökségi jelentések szerint a két sebesült egyike német állampolgár. A cseh külügyminisztérium a nap folyamán azt közölte, hogy a másik sebesült cseh állampolgár. Valószínűleg nem szenvedett súlyosabb sérülést, bár állapotáról a tárcának csak "előzetes értesülései" vannak - tájékoztatta a prágai külügyminisztérium a CTK hírügynökséget.

A Luhanszki Népköztársaság népi milíciája a TASZSZ szerint azt közölte, hogy a megfigyelő misszió gépkocsija letért a fő útvonalról, és másodrendű utakon haladt, ami tilos az EBESZ megfigyelői számára. A szakadár népköztársaság "belügyminisztériuma" szerint az esethez köze volt egy ukrán felderítő és diverziós csoportnak.

Akadályozták a vizsgálatot

Vladiszlav Dejnego, a minszki tárgyalásokon megfigyelőként részt vevő luhanszki szakadár megbízott azt közölte, hogy az ukrán hadsereg az incidens után tüzérséggel lőtte Prisib település környékét, akadályozva ezzel az eset kivizsgálását.

A helyszínen dolgozik a Luhanszki Népköztársaság vizsgálócsoportja, melyben részt vesznek az ottani államügyészség, az állambiztonság és a belügyminisztérium munkatársai. Az ukrajnai missziót vezető török diplomata, Ertugrul Apakan Kurznak telefonon elmondta, hogy több mint 600 fegyvertelen megfigyelő teljesít szolgálatot a konfliktusövezetben a fegyverszünetet felügyelendő.

  • Az ukrajnai konfliktusban 2014 áprilisa óta több mint tízezren vesztették életüket.
  • Az Európai Unió átfogó szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben a szakadárok támogatása miatt.

Oroszország: ez provokáció

Az oroszok szerint provokáció volt az EBESZ-megfigyelők gépkocsijának felrobbantása - ezt a moszkvai diplomáciai tárca vasárnap délután kiadott közleményében tudatta.

"A történtek körülményei annak nagy a valószínűségére utalnak, hogy provokáció történt, amelynek célja a Donyec-medencei konfliktus rendezésére irányuló folyamat aláaknázása. Nyilvánvaló, hogy az effajta események és a feszültség általános fokozódása azoknak kedvez, akik nem érdekeltek a minszki intézkedéscsomag politikai, gazdasági és humanitárius rendelkezéseinek végrehajtásában" - állt a dokumentumban.

Az orosz külügyminisztérium arra szólította fel a konfliktusban szembenálló feleket - értelmezése szerint Kijevet és a szakadárokat -, hogy kezdjenek közvetlen párbeszédbe, amely elvezet majd a minszki megállapodások teljesítéséhez.

Porosenko: hagyják dolgozni az EBESZ-t!

Arra a hírre, hogy a Luhanszki Népköztársaság "belügyminisztériuma" szerint az esethez köze volt egy ukrán felderítő és diverziós csoportnak, Petro Porosenko ukrán elnök leszögezte: Kijev követeli a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében dolgozó EBESZ-megfigyelők biztonságának szavatolását és szabad mozgásának biztosítását a válság sújtotta térségben, továbbá elítéli azt, hogy a Moszkva által támogatott Donyec-medencei szakadárok rendszeresen akadályozzák a nemzetközi szervezet missziójának munkáját.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018