eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Figyelmeztették Trumpot

Figyelmeztették Trumpot

Komoly figyelmeztetést kapott a héten hivatalba lépő Donald Trump, hogy az Egyesült Államoknak is támogatnia kell az önálló palesztin állam elképzelését. Párizsban 70 ország tanácskozott az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításáról, miközben a leendő amerikai elnök keményvonalas tanácsadókat válogatott be kormányzatába.

Donald Trumpot ismerősei és unortodox megjegyzései miatt nevezték már antiszemitának, de ehhez képest vezető tanácsadójává emelt veje, Jared Kushner családja befektető az egyik nagy ciszjordániai zsidó telepben, sőt férje miatt Trump lánya is áttért az ortodox zsidó hitre.

Kushner a Trump-kormányzat közel-keleti közvetítője lesz, miközben a Newsweek magazin megjegyezte, az új elnök környezete Izrael kérdésében keményvonalasabb, mint a zsidó állam populista miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu.

Trump azzal magyarázta a diplomáciai tapasztalattal nem rendelkező családtag kinevezését, hogy Kusher „ismeri a régiót, ismeri a népeket, ismeri a játékosokat”.

Más elnökökhöz hasonlóan Barack Obama sem volt képes megoldást kínálni az izraeli-palesztin vitára. Trump emberei között viszont olyanok vannak, akik radikális megoldást látnak. Ezek egyike az, hogy Izrael hivatalosan is annektálná Ciszjordániát – és így az ott található hatalmas lakótelepeken nem a hadsereg, hanem a polgári állam törvényei lennének érvényesek. Az elképzelés szélsőségesebb változata szerint arab államok befogadnák a térségben élő palesztinok nagy részét.

Az „egyállami” megoldás ugyanis azt is jelentené, hogy ha a ciszjordániai palesztinok izraeli állampolgárságot kapna, akkor akár többségbe is kerülhetnének és az ország elveszítené zsidó jellegét.

Trump azzal is jelezte, hogy feladja az eddigi sikertelen, de mégis közvetítésre törekvő amerikai szerepet, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe telepíti át az amerikai nagykövetséget. Ezzel közvetve azt sugallhatja, hogy elismeri az izraeli jobboldal igényét arra, hogy a város kizárólag Izraelhez tartozzon, miközben a palesztinok az arab többségű Kelet-Jeruzsálemet akarják majdani államuk fővárosaként látni.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője azt mondta: a követség áttelepítése megöli a békefolyamatot – amire a szkeptikusok viszont azt mondják: „nincs béke és nincs folyamat”.

Többtucat ország ennek ellenére most arra szólította fel Donald Trumpot, hogy továbbra is tartson ki a „kétállami megoldás”, azaz az Izrael mellett létrehozandó palesztin állam ötlete mellett.

Egy hétvégi párizsi konferencián a képviselők figyelmeztették mindkét felet, hogy ne tegyenek egyoldalú lépéseket. Addig azonban nem mentek el, hogy bírálják Trumpnak az amerikai követséggel kapcsolatos terveit.

Barack Obama idején különösen hűvössé vált az amerikai-izraeli viszony, annak ellenére, hogy Washington így is dollármilliárdokkal támogatja Izrael védelmi kiadásait. Netanjahu az amerikai bírálatok ellenére adott zöld utat a Ciszjordániában történő telepépítésre, válaszul az Egyesült Államok decemberben, hosszú idő óta először nem vétózott meg egy Izraelt bíráló határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Maga Netahjahu úgy kommentálta a párizsi konferenciát, hogy az „a tegnap világának utolsó vergődése... közel van a holnap és az nagyon más lesz”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×