eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Anglia felhördült a királynő karácsonyi afférja miatt

Egy nap késéssel ugyan, de megérkezett csütörtökön a brit királyi család hagyományos karácsonyi ebédjének helyszínére, a kelet-angliai Sandringham kastélyába II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg.

Az uralkodói házaspár előző nap indult volna menetrendszerű vonattal a londoni King's Cross pályaudvarról karácsonyi vakációjára, ám az utazást a Buckingham-palota komoly feltűnést keltő bejelentése szerint a mindkettőjüket gyötrő erős nátha miatt elhalasztották.

A királynő és férje csütörtökön végül helikopterrel utazott a Londontól 180 kilométerre fekvő Norfolk megyei birtokra, ahol december 25-én az egész királyi család összegyűlik a hagyományos ünnepi ebédre.

Az uralkodó ugyanaznap intézi szokásos karácsonyi üzenetét az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népeihez.

A 90 esztendős királynő és a 95 éves Fülöp megfázásáról és az utazás halasztásáról szóló hivatalos bejelentés - a házaspár előrehaladott kora mellett - mindenekelőtt azért keltett igen széleskörű feltűnést, mert az udvar a törvényerejű szokásjognak megfelelően a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

Az uralkodó és Fülöp herceg egyaránt híres kiváló egészségi állapotáról, és arról, hogy hajlott koruk ellenére mindketten sokkal több hivatalos programon vesznek részt, mint ifjabb rokonaik.

Fülöp már a 90. születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban megígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb feladatot vállal, mivel szavai szerint ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt".

Ennek azonban azóta sem sok jelét adta, annak ellenére sem, hogy az elmúlt években többször is kórházi kezelésre szorult. A legnagyobb riadalmat 2011 karácsonyán okozta egy szívkoszorúér-elzáródás. Fülöp herceget akkor a légierő helikopterével szállították Sandringhamből az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába, ahol katéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették a panaszt.

Az orvosok akkor teljes pihenésre utasították az agg herceget, aki azonban ezt a parancsot gyakorlatilag elengedte a füle mellett.

A házaspár jövőre ünnepli házasságkötésének 70., egyben II. Erzsébet királynő trónra lépésének 65. évfordulóját. Mindkét évforduló példa nélküli az angol-brit monarchia 1200 éves történetében.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×