eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama: "Megdöbbentő terrorista támadás"

A világ vezető politikusai elítélik a berlini gázolásos merényletet.

Obama a "megdöbbentő, szemmel láthatólag terrorista támadás" miatt ismételten felajánlotta az Egyesült Államok segítségét, és hangsúlyozta: "semmilyen támadás sem rendítheti meg sem a mi, sem német szövetségeseink elkötelezettségét a terrorizmus minden formájának legyőzése iránt".

Donald Trump megválasztott amerikai elnök közleményében elítélte szörnyű terrorcselekménynek nevezte a berlini gázolást. A Fox News amerikai hírtelevízió idézte Trump szavait, aki hangsúlyozta: a szabadság szerető népeknek meg kell semmisíteni a terroristák egész világot átszövő hálózatát.

Elítélte a támadást az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a NATO vezetője is.

Az európai kulturális identitás elleni támadásnak minősítette a tegnapi berlini történéseket Robert Fico szlovák miniszterelnök. A kormányfő bejelentette, hogy Szlovákiában fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítanak és éjféltől megduplázták az utcákon járőröző rendőrök számát. Fico és belügyminisztere is a menekülteket tette felelőssé az Európában megnövekedett terrorfenyegetettségért, és azt is közölték, helyesnek tartja kormánya valamennyi migráció miatt hozott intézkedését.

Az olasz városok prefektusai a karácsonyi és szilveszteri ünnepi vásárokat, koncerteket és más tömegeseményeket is betilthatják, ha nem tartják megfelelőnek ezek védelmét – ezt jelentette be Franco Gabrielli olasz országos rendőrparancsnok az olasz nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után.

Francois Hollande francia államfő keddi tájékoztatóján reagálva a berlini gázolásos merényletre megerősítette, hogy Franciaországban továbbra is "magasszintű a terrorfenyegetettség", és ezzel párhuzamosan "különösen magas" a riadókészültség van érvényben.

A német labdarúgó-bajnokság keddi és szerdai mérkőzései előtt egy perces csenddel emlékeznek a hétfői berlini terrortámadás áldozataira, így szeretnénk kifejezni együttérzésünket a berliniekkel és mindazokkal, akiket közvetlenül érintett a támadás. A Bundesliga hétközi 16. fordulójának mérkőzésein a játékosok gyászszalagot viselnek majd a karjukon, a frankfurti rendőrség már jelezte, hogy fokozza a készültséget a találkozókon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×