eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Merkel folytatná a menekültek elosztását

Tovább kell dolgozni a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztásának ügyén - mondta a német kancellár egy hétfő esti televíziós interjúban.

Angela Merkel az ARD országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a menekültek ügye mindenekelőtt globális probléma, de nagy európai kihívás is, és a tagállamok közötti szolidaritás nem megfelelő, ezért tovább kell küzdeni a "feladatok jobb elosztásáért".

Valamennyi tagország egyetért abban, hogy az EU külső határát hatékonyabban kell védeni, és egyetértés van abban is, hogy küzdeni kell a menekülésre késztető okok megszüntetéséért és azért, hogy a menekültek jobb ellátást kapjanak a hazájuk közelében. Azonban az EU-ban tartózkodó menekültek tagállamok közötti elosztásával "még mindig nagy gondok vannak", ezért tovább kell folytatni a munkát, bár "nem ez az első téma, amelyen egy évnél hosszabb ideig kell dolgozni" - mondta Angela Merkel.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) kedden kezdődő tisztújító kongresszusáról a többi között elmondta, hogy pártja kiáll az elutasított menedékkérők távozása mellett. A védelemre nem szoruló kérelmezőknek barátságosan is meg lehet mondani, hogy haza kell menniük, szükség esetén pedig a "jogállam erejével" kell gondoskodni távozásukról, ami elengedhetetlen, mert a befogadó közösség különben nem tud segíteni a valóban védelemre szorulóknak - mondta a CDU vezetője, aki a kongresszuson ismét elindul a pártelnöki tisztségért.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy senki sem pótolhatatlan, és hosszú mérlegelés után döntött úgy, hogy "még egyszer" megpályázza az elnökséget és kancellárjelöltként vezeti pártját a 2017 őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában. Aláhúzta, hogy a vállalás nemcsak a kampányra érvényes, hanem a teljes következő kormányzati ciklusra szól.

Hozzátette, hogy a 2005-ben kezdett kormányzás eredményeire építve a CDU a vezetésével "iránymutatással tud szolgálni nehéz időkben", márpedig a következő évek a globalizáció és a digitalizáció eddigi fejleményei alapján nem ígérkeznek éppen könnyűnek.

Arra a kérdésre, hogy a küldöttek a menekültválság körüli viták, feszültségek után milyen választási eredménnyel erősíthetik meg tisztségében, azt mondta, hogy "őszinte eredményre" számít.

A bajor testvérpárttal (CSU) a befogadható menekültek létszámának évi 200 ezres felső határáról folytatott vitáról Angela Merkel elmondta, hogy továbbra sem egyezik a pártszövetség tagjainak álláspontja, de ez más ügyekben is előfordul, és együtt lehet élni vele.

A pártelnök-kancellár az esseni kongresszus alkalmából a másik országos köztelevíziónak, a ZDF-nek is nyilatkozott. A Bundestag-választás utáni időkről, a következő kormánykoalíció lehetséges összetételéről azt mondta, hogy pártja nem kötelezi el magát előre egyetlen lehetséges koalíciós partner mellett sem, csak azt rögzíti, hogy nem működik együtt a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párttal, és a jelenlegi koalíciós partnertől, a szociáldemokrata párttól (SPD) balra álló Baloldallal.

Hangsúlyozta: az uniópártoknak azt kell megcélozniuk, hogy nélkülük egyetlen párt se tudjon kormányt alakítani.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×