INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

india

pénzügy

bankjegy

bankjegyhamisítás

pénzhamisítás

Indiában kivonják két legnagyobb címletű bankjegyet

InfoRádió / MTI

Indiában az elburjánzó korrupció és a pénzhamisítás elleni harc jegyében éjféltől kivonják a forgalomból az 500 és az 1000 rúpiás bankjegyet - jelentette be kedden Narendra Modi miniszterelnök.

Az intézkedés célja a korrupcióból származó, átszámítva dollármilliárdokra tehető "fekete pénz" visszaterelése a legális gazdaságba. A Global Financial Integrity kutatóintézet becslése szerint Indiából 2002 és 2011 között 344 milliárd dollár áramlott ki törvénytelenül.

"A fekete pénz és a korrupció a szegénység felszámolásának legfőbb akadálya" - mondta a miniszterelnök a nemzethez intézett üzenetében. Hozzátette: a későbbiekben új 500 és 2000 rúpia címletű bankjegyeket bocsátanak ki.

Modi azt is hangoztatta, hogy az "India ellen küzdő terroristák" hamisított 500 rúpiás (jelenlegi árfolyamon 7,50 dollár) bankjegyekkel finanszírozzák akcióikat.

Az intézkedés meglepetésszerűen jött, bár a nagyobb címletek kivonása már évek óta napirenden van Indiában. Mellette szól, hogy eszköz lehet a feketegazdaság visszaszorításában, másrészt viszont jelentősen megnőnek az indiai tartalékbank (RBI) bankjegynyomtatási költségei.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018