eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

CDU-s politikus: Orbán Viktor nagy szolgálatot tesz az egész EU-nak

Orbán Viktor miniszterelnök nagy szolgálatot tesz az egész Európai Uniónak és különösen a németeknek Magyarország külső határának következetes védelmével - ezt írta Erika Steinbach CDU-s politikus, Bundestag-képviselő, a CDU/CSU-frakció emberi jogi és humanitárius segítségnyújtásért felelős szóvivője a kormányfőnek küldött levelében, amelyet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatott el szerdán az MTI-hez.

A magyarországi határvédelemért Orbán Viktornak köszönetet mondó Erika Steinbach közölte: felháborodással értesült a luxemburgi külügyminiszter minapi kijelentéséről - amely szerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az EU-ból -, Jean Asselborn kritikáját arcátlannak és helytelennek tartja, amellyel nemcsak Magyarországot állította pellengérre, hanem az EU-nak is komoly károkat okozott.

A német politikus aggasztó jelnek tartja az EU állapotát illetően, hogy néhányan Magyarországot tennék felelőssé az európai menekültpolitika kudarcáért, annak ellenére, hogy Magyarország az EU által hozott közös szabályokhoz tartja magát.

"Amennyiben az Európai Unió még mindig nem ismerte fel, hogy a következő évtizedekben Európát óriási migrációs hullámok fogják elérni, akkor a saját polgárai ellen vétkezik. Migrációkutatók 250-400 millió fő közötti afrikai Európába utazását vetítik előre" - írta Erika Steinbach.

A képviselő levele végén szolidaritását fejezte ki Magyarország iránt, és arra kérte Orbán Viktort, továbbra is tartsa szem előtt a sürgős migrációs kérdést.

Erika Steinbach leveléhez mellékelte azt a sajtóközleményt is, amelyet a luxemburgi külügyminiszter Magyarországot érintő nyilatkozata után adott ki. Ebben egyebek mellett azt írta: a belső összetartozáshoz az is hozzátartozik, hogy "nem kritizáljuk, hanem támogatják azokat az országokat, amelyek a közös megegyezés alapján hozott törvényekhez tartják magukat, és alkalmazzák őket".

Szerinte Jean Asselborn megnyilvánulása káros a szükséges összetartásra. "Sajnos esetében ez nem az első kirohanás egy EU-tagország ellen" - jegyezte meg, felidézve, hogy a németeket "exportélősködőnek", egoistának, zsugorinak és elnyomónak nevezte.

Végre kritikus módon kellene szemügyre vennie az EU-t, hiszen az unió évek óta elmulasztott komoly tárgyalásokat folytatni a bevándorlók származási országaival, valamint az Afrikai Unióval és az Arab Ligával annak érdekében, hogy az ezekben a régiókban élőknek lehessen jövőképük az otthonuk közelében - írta közleményében a CDU-s politikus.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×